Hlavní obsah

Dlouhý s Paesem jsou na French Open opět ve finále čtyřhry

Český tenista Lukáš Dlouhý se po roce znovu probojoval do finále čtyřhry na French Open, kde loni slavil premiérový grandslamový titul. Ve čtvrtečním semifinále spolu s Indem Leanderem Paesem porazili rakousko-izraelský pár Julian Knowle, Andy Ram 6:4 a 6:2. Ve finále narazí na druhé nasazené Daniela Nestora z Kanady a Srba Nenada Zimonjiče.

Foto: David Ramos, ČTK

Český tenista Lukáš Dlouhý

Článek

Třetí nasazený pár byl v semifinále favoritem, což od začátku potvrzoval. Ve druhém setu vedl dokonce 5:0, teprve poté přišlo menší zaváhání, když Dlouhý s Paesem nevyužili tři mečboly. Postup si ale vzít nenechali.

Finále French Open si sedmadvacetiletý Dlouhý zahraje potřetí v kariéře. Zatímco v roce 2007 odešel ve dvojici s Pavlem Víznerem poražen, když ho pokořil právě nedělní soupeř Nestor, loni se již radoval ze zisku titulu. Spolu s Paesem pak vyhráli i US Open.

O titul v ženské dvouhře se utkají Italka Francesca Schiavoneová a Australanka Samantha Stosurová. Už postup do finále je pro obě životním úspěchem.

První grandslamové finále pro italský ženský tenis v historii vybojovala devětadvacetiletá Schiavoneová. Antuková specialistka vyhrála nad Ruskou Jelenou Dementěvovou první set 7:3 v tie-breaku, poté její soupeřka vzdala, přestože na její hře nebyl patrný žádný zdravotní handicap. na tiskové konferenci po zápase Ruska přiznala, že měla už z duelu druhého kola natržený lýtkový sval a na nohu téměř nemohla došlápnout. "Bylo velmi bolestivé jen chodit. Je smutné, že jsem neměla šanci bojovat o postup. Ale co můžu dělat? Už to nejde změnit," povzdechla si Dementěvová.

Schiavoneová nechyběla za posledních deset let na jediném grandslamovém turnaji, jejím maximem však do letošního French Open byla pouze trojnásobná účast ve čtvrtfinále.

Také Stosurová se na kurtu příliš dlouho nezdržela. Jelenu Jankovičovou ze Srbska smetla díky perfektnímu servisu přesně za hodinu 6:1 a 6:2. Stosurová v Paříži přešla přes tři bývalé nebo současné světové jedničky a velké favoritky turnaje. V předchozích kolech na její bezchybnou hru nenašly zbraň ani Justine Heninová a Serena Williamsová.

French Open
Muži, čtyřhra - semifinále:
Dlouhý, Paes (3-ČR/Ind.) - Knowle, A. Ram (10-Rak./Izr.) 6:4, 6:2, Nestor, Zimonjič (2-Kan./Srb.) - Moodie, D. Norman (4-JAR/Belg.) 6:0, 6:3.
Ženy, dvouhra - semifinále:
Schiavoneová (17-It.) - Dementěvová (5-Rus.) 7:6 (7:3), skreč, Stosurová (7-Austr.) - Jankovičová (4-Srb.) 6:1, 6:2.
Smíšená čtyřhra - finále:
Srebotniková, Zimonjič (6-Slovin./Srb.) - Švedovová, Knowle (Kaz./Rak.) 4:6, 7:5 (7:5), 11:9.

Reklama