Hlavní obsah

Jednou může grandslam vyhrát, věří Berdychův otec

PAŘÍŽ

Obrovskou bitvu se smutným koncem odehrál Tomáš Berdych podle svého otce v semifinále Roland Garros. Martin Berdych v Paříži, kde zápas v hledišti sledoval, řekl, že jeho syn prohrál s výborným hráčem. Tomáš Berdych v pátek ztratil boj o finále se švédským tenistou Robinem Söderlingem po pěti setech a takřka třech a půl hodinách.

Foto: Lionel Cironneau, ČTK/AP

Tomáš Berdych má naději pařížský turnaj vyhrát v dalších letech.

Článek

Martin Berdych doufá, že výkonnost jeho syna půjde ještě nahoru. Pevně věří, že by Berdych junior mohl jednou vyhrát některý z grandslamových turnajů. "Tomáš říká, že antuka je asi jeho nejhorší povrch, tak jsem zvědavý, co bude předvádět na trávě. Jeho hra je pro to docela stvořená," uvedl směrem k Wimbledonu. Zápas se Söderlingem hodnotil Martin Berdych přes prohru pozitivně. "Dalo se na to dívat. Byl to tři a půl hodinová bitva. Pěkný," řekl.

Berdych mladší v pátek uzavřel zatím nejúspěšnějších vystoupení na grandslamu v kariéře, šampaňské si však jeho otec tentokrát nebouchne. To otvírá jen v případě výher a výjimku kvůli semifinále Roland Garros neudělá. "To nemůžeme porušit. Bude to bez šampusu, ale jsme ve Francii, tak si dáme třeba červený," uvedl Berdych starší s tím, že malá oslava by být mohla.

Söderling hrál skvěle a navíc měl i štěstí

V semifinále hrál Tomáš Berdych skvěle tři sety, po kterých vedl 2:1. "Do té doby hrál Tomáš výborně a i čtvrtý set byl ještě vyrovnaný, ale v pátém už Tomáš ztrácel síly. Bylo nedůrazný, hlavně podání bylo špatný a z druhého servisu ho Söderling dostával pod tlak," hodnotil otec Berdych. Söderling hrál podle Martina Berdycha skvělý tenis a navíc měl i potřebné štěstí. Míče z jeho rakety trefovaly lajnu za lajnou. "A Tomáše to psychicky deptalo," všiml si.

Po prohře nebude mít Tomáš Berdych podle otce dlouho svěšenou hlavu. "On si z toho moc nedělá. Nikdy nebylo, že by se s ním nedalo po prohře bavit. To mu vydrží půl hodinky a než obejde masáže a dostane se k nám, bude dobrý," řekl Martin Berdych.

Za zlepšení je nová raketa

Postup čtyřiadvacetiletého potomka do grandslamového semifinále označil za fantastický. "Hlavně se mi líbí výkon Tomáše, ten šel neskutečně nahoru. Je to příslib pro další turnaje. Když se mu bude takhle dařit, tak by to mohlo jít ještě nahoru," doufá.

Tomáš Berdych letos hraje životní sezónu. Mnozí vidí za jeho vzestupem několik faktorů, mezi hlavní počítají zlepšený pohyb. "Já si to tak nemyslím. Já si myslím, že největší skok udělala ta nová raketa," řekl Martin Berdych. "Ta předtím byla prkýnko na maso. Měla hustý výplet, neletělo to z toho a byla to žvejkačka, která se ohýbala. Teď má živou raketu a dostává soupeře pod tlak. On nemusí tolik běhat. Navíc taky má nějaký rok, má zkušenost a ví, jakým směrem se vydat," řekl Martin Berdych.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík