Hlavní obsah

Berdychovi prohra se Söderlingem ukázala, na čem musí pracovat

PAŘÍŽ

Český tenista Tomáš Berdych poprvé v kariéře postoupil mezi čtyři nejlepší hráče na grandslamovém turnaji, přesto nebude odjíždět z French Open v Paříži stoprocentně spokojený, neboť v koutku duše toužil po vítězném poháru. Páteční pětisetová porážka v semifinálovém utkání se Švédem Robinem Söderlingem mu ukázala, na čem musí ještě dál pracovat - hlavně na kondici.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Tomáš Berdych hledá na porážce v semifinále French Open i pozitiva.

Článek

"Možná, jak se říká, mi došla šťáva. Ne úplně, ale ty malé rozdíly jsou vidět. Pro mě je tenis na té antuce strašně náročný. Ukázalo se to, že jenom vím, na čem dál pracovat. Je potřeba dál makat a pracovat na kondici," řekl Berdych v rozhovoru pro Radiožurnál.

Z Roland Garros, kde dosáhl svého životního úspěchu, se však vrací hlavně s pozitivními poznatky. "Stoprocentně spokojený určitě neodjedu, to bych odjížděl s tím pohárem. Potom člověk může mluvit o tom, že je stoprocentně spokojený," podotkl Berdych.

"Porážka samozřejmě mrzí, ale člověk si musí vzít i to pozitivní a to jsou ta všechna předchozí vyhraná utkání. Můžu si z toho vzít jen to, že jsem schopný se všemi hrát, že všechny můžu porazit a že se to dá i na tom grandslamu," naznačil Berdych, že na antuce v Paříži získal další porci sebevědomí.

Pomohl Söderlingovi dvojchybou v prvním setu

Duel se Söderlingem se podle něj možná lámal už v prvním setu, kdy dvojchybou daroval švédskému soupeři servis a sadu prohrál 3:6. "Těžko hledat zlom někde až v závěru, v pokročilém stavu. Spíš bych to viděl, že byla velká chyba v tom ztraceném podání v prvním setu, kdy to bylo o takových blbých míčích, které byly nahrané. Tím se Söderling chytil a udělal první set," prohlásil Berdych.

Navzdory první prohrané sadě na turnaji nesložil český hráč zbraně a v další dvou setech Söderlinga porazil. "Pořád byla šance s ním hrát, jenom to nedat takhle zadarmo. Potom ty dva sety dopadly dobře pro mě a myslím, že to mohlo pokračovat ve stejném scénáři jako všechny ty zápasy doposud. Bohužel nepovedlo se," posteskl si Berdych.

Švédská tenisová jednička ho ničím nezaskočila. "Těžko bych mohl očekávat, že přijde s tím, že bude chodit na síť, hrát nějaké čopy a kraťasy. To bych byl blázen, kdybych si tohle myslel. On hrál to, co hraje, já taky hrál to svoje. O pár balonů to nevyšlo," dodal čtyřiadvacetiletý daviscupový reprezentant.

Švéd lépe zvládl psychologickou bitvu

Jako souboj dvou nevlastních bratrů, v němž zvítězil ten psychicky odolnější, hodnotí francouzská média zápas, v němž Söderling porazil Berdycha. Shodují se, že Söderlingovi bylo na kurtě "pořádně horko".

"Söderling proti Berdychovi trpěl, ale nakonec se podruhé za sebou kvalifikoval do finále," píše sportovní deník L´Équipe. Podle něj zápas trochu připomínal "útok klonů". Švédský hráč se utkal se soupeřem, který se mu velmi podobá - má vynikající podání, sérii tvrdých úderů a zabijácký forhend, soudí L´Équipe.

Zpravodajský web Sport24.com píše, že Söderling musel v semifinále bojovat také sám se sebou. Světová sedmička na letošním antukovém grandslamu poprvé přišla o psychickou pohodu a chvílemi podléhala pochybám. Nakonec ale z této psychologické bitvy vyšel Švéd jako vítěz. "Söderling vyhrál test nad sebou samým. Ve finále je potřeba s ním počítat," soudí Sport24.com.

Podle agentury AFP Berdycha může jen mrzet, že nepokračoval ve svých výkonech poté, co vyhrál třetí set. Dlouho to vypadalo, že by mohl nervózního Söderlinga porazit, na konci mu ale došly síly.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori