Hlavní obsah

Lendl se těší na exhibici s Borgem, bolestí v zádech se zbavil operací ploténky

PROSTĚJOV

Nejúspěšnější český tenista všech dob Ivan Lendl zavítal na pozvání organizátorů prostějovského turnaje po třech letech do rodné země. Včera si zahrál ve Slavkově u Brna golf a dnes se na Hané utkal v exhibici s bývalým daviscupovým reprezentantem Jiřím Novákem.

Foto: Ben Fogletto, ČTK/AP

Ivan Lendl (vpravo) si podává po exhibici ruku s Matsem Wilanderem.

Článek

Vracíte se do Česka rád?

Samozřejmě. Mým nejoblíbenějším místem je pochopitelně Ostrava, kde jsem prožil dětství, ale i v Prostějově se mi moc líbí.

Pořadatelé vám hned darovali tričko s portrétem a podpisem sprintera Bolta.

Hrozně si toho vážím. Vím, že se zúčastnil posledních dvou ročníků Zlaté tretry, kterou jsem jako malý kluk v Ostravě navštěvoval. Boltovi fandím a jsem zvědavý, zda se za dva roky prosadí na olympiádě v Londýně i na čtyřstovce.

Na listopad je v Ostravě naplánována exhibice s legendárním Švédem Borgem...

V rodném městě si zahraju tenis po hrozně dlouhé době. Slyšel jsem, že je o náš duel velký zájem. Z toho mám radost. Borg býval kdysi mým velkým soupeřem a já mám před ním dodnes značný respekt.

Po skončení aktivní kariéry jste ale na tenis zanevřel a vrátil se k němu znovu až v padesáti. Proč jste se tak dlouho nepostavil na kurt?

Nešlo to, bolela mě záda. Když jsem zkusil chvíli hrát, nemohl jsem se potom dva dny ani hnout. Až nedávno se najednou doktorům povedlo dát mě do pořádku. Pomohla mi operace ploténky, elektroléčba i injekce. Navíc jsem trochu pozměnil stravu, mnohem víc teď jím zeleninu a maso. Oblíbil jsem si i jízdu na kolečkových bruslích, byť mám po pádech často odřená kolena. Pomáhá mi to ale udržovat se v dobré kondici. Cítím se teď skvěle. Jsem v nejlepší formě za posledních šestnáct let. Tedy od doby, co jsem ukončil kariéru.

Jak často vzpomínáte na svá slavná vítězství?

Na to moc nejsem. Žiju současností a budoucností. Vzpomínám jen tehdy, když se mě ptají novináři. Ani s dcerami jsme se nikdy společně nedívali na záznamy vyhraných finále.

Koho považujete za nejlepšího tenistu všech dob?

Současnou světovou jedničku Rogera Federera a Australana Roda Lavera. O trochu výš stavím přece jen Švýcara.

Pořád jste ještě tak zapálený do golfu?

Nesmírně, to se o mně ale všeobecně ví. Kvůli golfu jsem dokonce přivítal, že už jsem oslavil padesátku. Je to totiž věková hranice pro veteránskou kategorii v několika severovýchodních státech USA, kde pravidelně organizují golfové turnaje. Takže se teď chystám několika z nich zúčastnit. Mezi seniory mám slušnou šanci na úspěch.

Reklama

  Bejlek - Blinkovová dnes 17 : 30
20240424T17 : 30:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík