Hlavní obsah

Berdych vynechá turnaj v Halle, na trávu pojede až do Wimbledonu

Necelých osmnáct hodin po skončení tuhé semifinálové bitvy na Roland Garros se Švédem Robinem Söderlingem dorazil tenista Tomáš Berdych na závěr challengeru v Prostějově. Na Hané se v sobotu objevil díky tomu, že pro něj pořadatelé poslali soukromé letadlo. Berdych po úspěšném vystoupení v Paříži změnil plány. V příštím týdnu měl zahájit v německém Halle travnatou sezonu, ale účast na turnaji odřekl.

Foto: Benoit Tessier , Reuters

Tomáš Berdych se den po prohraném semifinále na French Open objevil v Prostějově.

Článek

"Nebylo by správné rozhodnutí startovat bez přípravy a odpočinku hned na tomto turnaji. Nechci nosit svou kůži lacino na trh. Potřebuji dostat znovu zápasovou chuť. Pojedu rovnou do Wimbledonu," řekl Berdych, který v roce 2007 turnaj v Halle vyhrál. V minulých dvou letech tam však vypadl vždy ve druhém kole.

Den po pětisetové porážce se Söderlingem měl Berdych ze svého pařížského vystoupení stále smíšené pocity. "S odstupem času to bude lepší. Více si uvědomím celkový výsledek a všechny vyhrané zápasy. Nyní stále převažuje zklamání z prohraného semifinále. Přece jen finále by bylo ještě o kousek hezčí. Přitom jsem měl velkou šanci hrát o celkové vítězství," posteskl si Berdych, jenž mohl být prvním českým finalistou grandslamového turnaje od triumfu Petra Kordy na Australian Open v roce 1998. Za účast v semifinále inkasoval prémii 280.000 eur (asi 7,2 miliónu korun).

Názor na prohraný zápas nezměnil

Pohled na prohraný zápas se Söderlingem má stále stejný. "Nestřídám názory podle toho, jak se člověk vyspí nebo svítí sluníčko. Může to znít zvláštně, ale budu si stát za tím, že největší chybou a zlomem byl první set a blbě ztracené podání. Jinak jsem mohl navázat na předcházející zápasy, které skončily 3:0," prohlásil Berdych.

Do semifinále nastoupil s taktikou držet míč ve hře co nejdéle. "I když Söderling do utkání vlétl hodně zostra a já se hlavně bránil, šance pořád byla. Postupně jsem se snažil přehrát ho větší aktivitou. Hned to bylo vidět ve dvou vítězných setech za sebou," konstatoval český hráč, po jehož dvou vyhraných setech Söderling znervózněl. "Bylo by blbé, kdyby postoupil do finále a nikdo jej neprověřil," poznamenal s úsměvem Berdych.

Reklama

Související témata: