Hlavní obsah

Nejsem arogantní ťulpas, nepřirovnávejte mě k legendám, říká Nadal

Za šest let prohrál tenista Rafael Nadal na pařížské antuce jeden z devětatřiceti zápasů, v neděli se stal na Roland Garros popáté králem a jeden vavřín ho dělí od Švéda Björna Borga. Španělský hráč zároveň vyrovnal počtem sedmi grandslamových titulů Švéda Matse Wilandera či Američana Johna McEnroea, ale zatím se stále nepovažuje za hvězdu či legendu světového tenisu.

Foto: Boris Horvat, Reuters

Rafael Nadal se z pařížské antuky rychle přesune na anglickou trávu.

Článek

"Otázky, jestli patřím k nejlepším hráčům, nemám rád. Lidé by pak řekli, že jsem arogantní ťulpas. Co to znamená skvělý hráč?" ptal se Nadal po finálové výhře nad Robinem Söderlingem. "Já se snažím hrát co nejlepší tenis, a když statistiky ukážou, že jsem byl za posledních pár let dobrý, tak to je dobře. Chtěl bych v tom pokračovat."

Nadal, který ve čtvrtek oslavil čtyřiadvacáté narozeniny, řekl, že má velké štěstí, že může ve svém věku zažívat takové úspěchy. "Nikdy, ani v těch nejdivočejších snech, jsem o tomhle nesnil. Jsou to krásné dary. Život ke mně byl velmi laskavý," řekl Španěl.

Slzy štěstí a uvolnění

Výhru ve finále Roland Garros označil Nadal za jednu z nejdůležitějších v kariéře. "Jak už jsem řekl stokrát, loni jsem prožil složitý rok, hodně jsem pracoval, abych byl zase tady. Byl jsem celý turnaj dost nervózní," řekl rodák z Mallorky. "Nakonec jsem to dokázal a je to pro mě velmi speciální den," doplnil tenista.

Pátý antukový titul Nadal chvilku vstřebával na lavičce s hlavou schovanou pod ručníkem. Z očí mu v tu chvíli tekly slzy. "To byly slzy štěstí a uvolnění. Byl to můj osobní cíl, abych se dostal zase na svoji nejlepší úroveň, a tohle je velká satisfakce, protože mi k němu pomohlo hodně lidí, rodina, můj tým i já sám," podotkl.

Výhra na French Open zároveň zajistila Nadalovi návrat na tenisový trůn, na první místo světového žebříčku. Pro Španěla je ale na prvním místě Pohár mušketýrů pro vítěze z Paříže. "Roland Garros je tou nejdůležitější věcí pro mě," řekl Nadal a pohlédl na trofej. "Až potom je pozice jedničky. Když jsem po výhře na lavičce plakal do ručníku, tak pozice jedničky byla to poslední, na co jsem myslel."

Nejlepší procento odvrácených brejkbolů

V duelu se Söderlingem se dařilo Nadalovi hrát skvěle defenzivně. Navíc odolal všem osmi brejkbolům soupeře, takže ani jednou nepřišel o podání. "Mám nejlepší procento odvrácených brejkbolů v sezóně, takže jsem na to specialista," smál se Nadal. Ocenil výkon Söderlinga a zároveň vyzdvihl vlastní taktiku v utkání. "A navíc jsem byl v perfektní kondici, cítil jsem se také silný mentálně," řekl Nadal.

Na antuce letos Nadal vyhrál všech 22 zápasů a prohrál jen dva sety. Smutnou zprávou pro soupeře je, že nepovažuje svoji hru na antuce za nejlepší v jeho kariéře. "Ne, ne," řekl. "Čísla jsou neuvěřitelná, je nádherné vyhrát pětkrát Monte Carlo nebo šestkrát Barcelonu a jiné, ale už jsem to řekl. Byl bych arogantní, kdybych tvrdil, že jsem nejlepší v historii. Já to nerozhoduju," řekl.

Z Paříže Nadal rychle zamíří do Londýna, kde bude hrát v Queensu turnaj na trávě. Už v pondělí plánoval krátký trénink. "Možná si zahraju v úterý čtyřhru, abych si zvykl," uvažoval tenista, kterého proto nečeká oslava. "Těžko, když budu další den trénovat. Čas na párty budu mít potom v létě doma, až po Wimbledonu," uvedl.

Reklama

Související témata: