Hlavní obsah

Zraněný Štěpánek nebude hrát Wimbledon ani Davis Cup

Tenista Radek Štěpánek nebude kvůli zraněnému levému kolenu hrát Wimbledon a neobjeví se ani v sestavě českého daviscupového týmu v červencovém čtvrtfinále proti Chile. Pětadvacátý hráč světa Štěpánek to dnes oznámil ČTK.

Foto: Tim Wimborne, Reuters

Radek Štěpánek

Článek

Koleno si karvinský rodák zranil v pondělí po deseti minutách tréninku v Praze na Spartě. "Píchlo mi tam a začala se mi podlamovat noha. Ve středu jsem byl na magnetické rezonanci a po domluvě s docentem Pavlem Kolářem musím vypustit Wimbledon i Davisův pohár. Mrzí mě to moc," řekl Štěpánek ČTK v telefonickém rozhovoru.

Tenistu letos provázejí zdravotní lapálie od konce března. Od té doby přes dva měsíce nehrál kvůli únavovému syndromu, způsobenému mononukleózou. Před čtrnácti dny se vrátil na challengeru UniCredit Czech Open a v Prostějově postoupil do finále, které ale vzdal kvůli žaludečním problémům. Pak odjel na turnaj do Halle, ale musel se odhlásit a do pondělí 14. června antibiotiky zánět v krku.

"V pondělí ráno jsem měl všechny výsledky čisté bez jediného zádrhelu a plánoval v úterý odletět k přípravě do Lodnýna na Wimbledon. Ještě předtím jsem si ale chtěl chytit raketu do ruky, a tohle se stalo," připomněl Štěpánek zranění kolena.

Důvodem asi byl fakt, že jeho tělo bylo po předešlých problémech oslabené. "A v tom případě se ukazují neduhy, které tam byly z dřívějška. Ukazuje mi to, že tělo není připravené, zregenerované a připravené na zátěž," konstatoval Štěpánek.

Absence v Davis Cupu poprvé od návratu v roce 2007

Kapitán Jaroslav Navrátil tak nemůže se Štěpánkem v týmu počítat poprvé od hráčova návratu do reprezentace v roce 2007. Od té doby se Čechům dařilo a loni si po 29 letech zahráli i finále Davis Cupu.

"Existuje několik variant, jak tým bez Radka sestavit. Nyní je třeba je všechny probrat, a to i s hráči, kterých se to týká," vzkázal ČTK Navrátil ze zahraničí. "Podstatné je, aby se Radek brzy uzdravil, a pro tým, aby se ve Wimbledonu před Chile už nikomu nic nestalo," dodal kapitán. Návrh nominace na duel v Coquimbu, kde se bude hrát 9. až 11. července, oznámí v úterý 22. června.

Jedničkou českého týmu by měl být Tomáš Berdych a Štěpánka ve dvouhrách nahradí Jan Hájek. Třetím stálým členem výběru je deblista Lukáš Dlouhý, ke kterému možná Navrátil doplní některého z dalších úspěšných českých hráčů čtyřhry - podle žebříčku ATP se nejspíše nabízí světová deblová sedmnáctka František Čermák.

Berdych se zprávu o Štěpánkově neúčasti ve Wimbledonu i v Chile dozvěděl na přípravě v Londýně. "Je to nepříjemná zpráva a hlavně pro Radka, že nemůže na Wimbledon a s námi do Chile. Přeji mu, ať se dá brzy do kupy. Přesto si pořád myslím, že je náš tým silnější než Chile, i když základna z koho vybírat moc není, ale šanci určitě má," řekl Berdych na facebooku českého daviscupového týmu.

Chilanům bude chybět Gonzalez

"Davis Cupu vždy obětuji maximum a cítil jsem letos, že je šance velká. Pevně věřím, že to kluci podrží, a já udělám vše, abych byl zase připraven, když se postoupí do semifinále, abychom byli v plné síle," doufal Štěpánek, že bez něj tenisté v Chile zvítězí.

I přes Štěpánkovu neúčast je šance tenistů na semifinále Davisova pohár relativně velká. Chilanům totiž bude chybět jednička a dvaadvacátý hráč světa Fernando Gonzalez, který už minulý týden oznámil, že nenastoupí kvůli problémům s koleny.

V týmu tak zůstal olympijský vítěz z Atén 2004 Nicolas Massu, kterému patří 99. místo v žebříčku. Další chilští tenisté Jorge Aguilar a Paul Capdeville jsou až na začátku třetí stovky.

Štěpánek nemusí kvůli zraněnému kolenu podstoupit chirurgický zákrok, po dohodě s odborníky zvolí alternativní léčbu. "Musím posílit nohy, svaly okolo a na to všechno je potřeba čas. Všechno to bude postupně skládané nahoru," naznačil, že nechce návrat na kurty uspěchat.

Tenista už ve své kariéře několikrát musel část sezony vynechat. Nejdelší pauzu měl v roce 2006, kdy kvůli zablokované krční páteři a vyhřezlé ploténce přišel o závěr sezony, nezúčastnil se US Open ani baráže Davisova poháru a v žebříčku ATP přišel o osmé místo.

"Zranění je vždycky strašně nepříjemné. Nemůžu hrát, nemůžu se prát, ale brečet nemá cenu," řekl Štěpánek. "Můj cíl je dát se znovu dohromady. Vím, že to zabere čas, ale takový je život. Raději bych bojoval na kurtu o vavříny, ale věřím, že se vrátím zdravý, silný a zase připravený bojovat," řekl tenista, který bude mít v červenci svatbu s bývalou sedmou hráčkou světa Nicole Vaidišovou.

Reklama