Hlavní obsah

Berdych s Hlaváčkovou prošli ve Wimbledonu do druhého kola, další končí

LONDÝN

Tenista Tomáš Berdych zvládl nástrahy úvodního utkání ve Wimbledonu a postoupil do druhého kola. Při své grandslamové premiéře v pondělí uspěla i Andrea Hlaváčková, ze hry jsou Sandra Záhlavová a Lucie Hradecká.

Foto: Andrew Innerarity, Reuters

Český tenista Tomáš Berdych

Článek

Čtyřiadvacetiletý Berdych porazil nevyzpytatelného Kazacha Andreje Golubjova 7:6 a dvakrát 6:2. Semifinalista Roland Garros se na kurtu číslo 12 pomaleji rozjížděl, v úvodní sadě ztratil jako první servis, ale v tie-breaku měl navrch. Ve druhém i třetím setu i za pomoci dvanácti es už na kurtu dominoval.

Dvanáctý nasazený Berdych před Wimbledonem nehrál na trávě žádný turnaj, ale přes týden v Londýně trénoval a absolvoval dva vítězné exhibiční zápasy. V druhém kole bude hrát s Benjaminem Beckerem. S Němcem se utkal čtyřikrát a třikrát vyhrál, včetně zápasu na trávě v německém Halle. Tento zápas je ale starý už čtyři roky.

Hlaváčková si účast v hlavní soutěži vybojovala v kvalifikaci. Její osmnáctiletá soupeřka sice loni vyhrála juniorskou dvouhru i čtyřhru, dnes ale od začátku na českou tenistku nestačila. Třiadvacetiletá Hlaváčková, jež dosud sbírala úspěchy výhradně ve čtyřhře, si v dalším kole zahraje se zkušenou Ruskou Věrou Zvonarevovou.

Semifinalistka turnaje v Hertogenboschi Záhlavová svou formu na travnatém povrchu nepotvrdila a turnajové sedmadvacítce Alise Klejbanovové podlehla za hodinu hladce ve dvou setech 2:6 a 3:6. Své soupeřce sice dokázala vzít dvakrát podání, silově hrající Ruska však získala servis české tenistky celkem pětkrát.

O něco déle vydržela na kurtech londýnského All England Clubu Hradecká, proti Varvaře Lepchenkové z USA si ale nevytvořila jedinou příležitost k brejku. Nakonec se při své páté wimbledonské účasti loučila se soutěží dvouhry po výsledku 4:6 a 5:7.

Tenisový Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 12,550.000 liber):
Muži:
Dvouhra - 1. kolo:
Berdych - Golubjov 7:6, 6:2, 6:2
Ženy:
Dvouhra - 1. kolo:
Hlaváčková (ČR) - Lertcheewakarnová (Thaj.) 6:3, 6:2, Klejbanovová (27-Rus.) - Záhlavová (ČR) 6:2, 6:3, Lepchenková (USA) - Hradecká (ČR) 6:4, 7:5, Grothová (Austr.) - Voráčová (ČR) 6:4, 6:3.

Reklama