Hlavní obsah

Berdych: Zápas s nepříjemným Beckerem byl bez problémů

Tomáš Berdych byl rád, že přešel ve Wimbledonu přes nebezpečného německého tenistu Benjamina Beckera ve třech setech. V utkání s hráčem, kterému pomáhá i český trenér, se dvanáctý nasazený cítil ještě lépe než v prvním kole a byl přesvědčen, že získal správný zápasový rytmus.

Foto: Phil Noble, Reuters

Tomáš Berdych na Wimbledonu

Článek

"S Beckerem je to vždy nepříjemné. Je s to si udržet podání, hraje hodně agresivně a nedá moc šancí. Jsem rád, že jsem to takhle zvládnul," prohlásil Berdych po výhře 7:5, 6:3 a 6:4.

Cítil se ještě lépe než v prvním kole, kdy mu v duelu s Kazachem Andrejem Golubjovem trvalo, než se v prvním setu dostal do tempa. "Dnes to bylo bez problémů, myslím, že už jsem chytil zápasový rytmus. Vím, co si mohou na kurtu dovolit, aby z toho nebyla nějaká jednoduchá chyba," prohlásil Berdych, který postoupil do 3. kola Wimbledonu pošesté v řadě.

Podle Berdycha pomáhaly Beckerovi i rady českého trenéra Jana Stočese. "Poměrně dobře mě zná, tak mu asi poradil, aby mně víc servíroval do forhendu. To mu asi trochu pomohlo," dodal Berdych.

Stočes v minulosti trénoval i Němce Rainera Schüttlera, s kterým se mohl Berdych utkat v třetím kole. Schüttler však v pěti setech prohrál s Denisem Istominem z Uzbekistánu. "Istomina moc neznám, viděl jsem ho hrát pár her s Rafaelem Nadalem v Queensu. Se Schüttlerem jsem pár zápasů hrál. Nejsou to takoví servismani jako Becker. Myslím, že tam bude víc šancí, bude se víc hrát, a to mně daleko víc vyhovuje," řekl Berdych.

Byl rád, že ani jednou neupadl

Čtyřiadvacetiletý Berdych byl spokojený i s tím, že se mu na kurtu daleko lépe hýbalo, i když povrch dost klouzal. "Ani jednou jsem neupadl, takže samá pozitiva," dodal s úsměvem.

Podle něj je povrch na dvorci číslo dva, kde se hrálo, čím dál poničenější. "Tráva zůstává ležet a dost to klouže. Je to znát třeba na returnu, kdy se člověk opravdu potřebuje zapřít a odrazit, ale ujede mu noha. Ale je to pro oba stejný," popisoval podmínky na kurtu.

Podle Berdycha je dobře, že se v rozhodující sadě nehraje na grandslamovém turnaji zkrácená hra, přestože Francouz Nicolas Mahut a Američan John Isner hráli rekordně dlouhý pátý set. "Patří to k tomu...je to největší akce v roce. Já si myslím, že tie-break v pátém setu je strašná loterie, obzvlášť na trávě," řekl Berdych, který Isnera porazil na nedávném French Open v Paříži. "Kolik takovýchhle zápasů je? Proč ne. Nerušil bych to," dodal.

Reklama