Hlavní obsah

Navrátil vsadil při nominaci do Chile na klasický deblový pár

PROSTĚJOV

Deblistu Františka Čermáka nominoval kapitán českých tenistů Jaroslav Navrátil k utkání Davisova poháru v Chile vedle očekávané trojice Tomáš Berdych, Jan Hájek a Lukáš Dlouhý. Při absenci zraněného Radka Štěpánka vsadil Navrátil při skladbě týmu na dva hráče pro dvouhru a klasický deblový pár Dlouhý-Čermák.

Foto: Albert Gea, Reuters

Tomáš Berdych (vlevo) a nehrající kapitán Jaroslav Navrátil.

Článek

Do Chile odletí čeští tenisté v sobotu 3. července. Zápas se hraje na antuce v Coquimbu od 9. do 11. července.

"Neměl jsem jednoduchou volbu. Absence Štěpánka znamená pro náš tým velké oslabení," uvedl na dnešní tiskové konferenci v Prostějově Navrátil, který se o Štěpánkově absenci dozvěděl na dovolené. "Soupeř však ztratil svou jedničku Fernanda Gonzaleze. Zůstáváme favoritem," uvedl Navrátil, který poprvé během působení ve funkci sáhl po klasických deblistech.

Navrátil ale prakticky neměl na výběr. Další uchazeč o dvouhru Lukáš Rosol je na žebříčku ATP až na 176. místě a nemá zkušenosti s Davis Cupem a jen malé s turnaji ATP. V Chile by podle kapitána plnil pouze roli sparingpartnera při tréninku. V případě nouze by Navrátil nasadil do dvouhry Dlouhého.

Navzdory ohlášené nominaci Navrátil nechává otevřené složení deblové dvojice podle situace po pátečních dvouhrách. Nevylučuje za případného stavu 1:1 nasazení české jedničky Berdycha i do debla s Čermákem. "S Dlouhým se zatím Berdych nikdy neprosadil a moc jim to spolu nejde," vysvětlil Navrátil.

Kapitán očekává bod i od Jana Hájka, který potvrdil, že je výborným antukářem a vyhrál challenger v Prostějově. "Hájek už odehrál i nějaké zápasy v Davisově poháru, tak by jej už neměla svazovat nervozita."

Dlouhý si vede nyní zdatně s Indem Leandrem Paesem, s kterým postoupil do finále Roland Garros a nyní jsou ve 2. kole Wimbledonu. "Bylo by příjemné, kdybych byl součástí týmu i na dvorci. Nyní se ale soustředíme na Wimbledon, kde bychom s Paesem chtěli zopakovat alespoň postup do semifinále," řekl v telefonickém rozhovoru Dlouhý. V případě dobrých výsledků ve Wimbledonu hrozí, že nestihne sobotní odlet výpravy do Chile a bude muset dorazit samostatně.

Chilští tenisté už ve Wimbledonu skončili a mohou se zaměřit na přípravu na antuce. Navrátil považuje přechod z travnatých kurtů na antuku za komplikaci, kterou by ale pětidenní příprava v Chile eliminovat.

Reklama