Hlavní obsah

VIDEO: Wimbledon po 33 letech navštívila královna, přinesla štěstí Murraymu

Nadšené davy návštěvníků dnes vítaly ve Wimbledonu britskou královnu Alžbětu II., která se na slavný tenisový turnaj vydala poprvé po 33 letech. Dočkala se i obřadné úklony od domácího favorita Andyho Murrayho, který před jejími zraky hladce porazil na centrálním dvorci Fina Jarkka Nieminena.

Foto: Oli Scarf , Reuters

Britská královna Alžběta na trávníku slavného Wimbledonu

Článek

Čtyřiaosmdesátiletá královna nejprve prošla areálem kolem pahorku, kde se na obří obrazovku dívají návštěvníci bez lístků na hlavní dvorce. Pak chvíli sledovala ukázku juniorského tenisu, pohovořila se sběrači míčků a zamířila do prostor All England Clubu, který turnaj pořádá. Během celé procházky královnu v modrozeleném kostýmku a klobouku stejné barvy provázel potlesk, mávání a zvednuté fotoaparáty a mobilní telefony.

Bouřlivý potlesk ji uvítal také, když přišla do královské lóže na centrkurtu. Ještě větší aplaus však vyvolal nejočekávanější okamžik královské návštěvy - pozdrav Andyho Murrayho. Skotský hráč před turnajem tvrdil, že neví, jestli Alžbětu II. pozdraví tradiční úklonou, pak ale prohlásil, že mu bude ctí se uklonit. Nakonec provedl se svým soupeřem, Finem Jarkkem Nieminenem, synchronizovanou úklonu s jednou rukou složenou na břiše a s druhou na zádech.

Zkrátka přišla Američanka Serena Williamsová, která se těšila, že na kurtu vysekne takové pukrle, že na ně panovnice nezapomene. Nakonec ale k tomu neměla příležitost, protože organizátoři její utkání umístili na kurt číslo dvě.

List The Independent s odvoláním na dobře informované zdroje napsal, že to souvisí i s tím, že královna třeba nezůstane po Murraym i na druhé utkání a nevypadalo by dobře, kdyby sledovala Murrayho a odešla by na Williamsovou. "Je horko. Jí je 84. A nesnáší tenis," řekl listu zdroj.

Královna má naopak velice ráda dostihy a každý rok je sleduje na slavném závodišti v Ascotu. Dostihy měla v oblibě i její matka, zatímco její otec byl vášnivým tenistou. Ještě než se stal králem Jiřím VI., v roce 1926 se zúčastnil ve Wimbledonu čtyřhry, ale neprošel do druhého kola.

Alžběta II. je patronkou All England Clubu. Její bratranec, vévoda z Kentu, je prezidentem klubu a pravidelným návštěvníkem turnaje. Na jeho přání byla také v roce 2003 zrušena tradice, podle níž tenisté zdravili hosty královské lóže úklonou a tenistky pukrletem. Výjimkou je právě jen návštěva královny nebo následníka trůnu, prince Charlese.

Královna se také seznámila s wimbledonskými šampiony Serenou Williamsovou a Rogerem Federerem, stejně jako s dalšími nynějšími i bývalými hvězdami světového tenisu - Venus Williamsovou, Rafaelem Nadalem, Andym Roddickem, Novakem Djokovičem, Caroline Wozniackiovou, Martinou Navrátilovou a Billie-Jean Kingovou. S většinou z nich pak také poobědvala.

"Královna byla velmi milá," komentovala setkání Navrátilová. Mladičká domácí naděje Laura Robsonová se zase nemohla zbavit před slavnostním okamžikem trémy: "Byla jsem horně nervózní. Myslela jsem, že pokazím pukrle." Mezi hosty byla i Virginia Wadeová, které královna v roce 1977 předala wimbledonskou trofej a která je zatím poslední britskou vítězkou ve dvouhře.

Britská média spekulují, že by královská návštěva mohla přinést Murraymu štěstí, jako přinesla Wadeové.

Posledním britským tenistou, který vyhrál Wimbledon, byl v roce 1936 Fred Perry. Bilance tenistů ze zemí britského Společenství, jehož je královna hlavou, je o něco lepší. Jejím posledním poddaným, který vyhrál dvouhru mužů, byl v roce 2002 Australan Lleyton Hewitt. Mezi ženami to byla v roce 1980 také Australanka Evonne Goolagongová-Cawleyová.

I když mohla královna sledovat zápasy na centrkurtu, unikl jí hlavní tahák dnešního dne - maratonské utkání mezi Američanem Johnem Isnerem a Francouzem Nicolasem Mahutem, kteří budou za stavu 59:59 v pátém setu již třetí den pokračovat na kurtu číslo 18 bez královské lóže.

Reklama