Hlavní obsah

Češky si ve Wimbledonu vedou skvěle. Kvitová a Zakopalová jsou v osmifinále

Tenistky Petra Kvitová a Klára Zakopalová se poprvé v kariéře probojovaly do osmifinále Wimbledonu. V třetím kole v sobotu Kvitová porazila čtrnáctou nasazenou Bělorusku Viktorii Azarenkovou 7:5 a 6:0. Následně ji napodobila Zakopalová, která desátou nasazenou Italku Flavii Pennettaovou zdolala podobně snadno 6:2 a 6:3. Neúspěšně bojovala o postup Barbora Záhlavová-Strýcová, která bývalé světové jedničce Rusce Marii Šarapovové podlehla 5:7 a 3:6.

Foto: ČTK/AP

Petra Kvitova se raduje z vítězství nad Běloruskou Azarenkovou ve 3. kole Wimbledonu.

Článek

Dvacetiletá Kvitová vyrovnala svůj nejlepší výsledek na grandslamových turnajích - ve čtvrtém kole už byla loni na US Open a předloni na Roland Garros. Ve Wimbledonu však dosud nikdy nepřešla přes první kolo.

Další soupeřkou Kvitové bude Dánka Caroline Wozniacká, která porazila Ruskou Anastasií Pavljučenkovovou 7:5, 6:4. Postupem do čtvrtfinále by české tenistky napodobily úspěch Nicole Vaidišové z let 2007 a 2008.

Nad svou vrstevnicí Azarenkovou dokázala Kvitová zvítězit poprvé v kariéře. Předchozí dva vzájemné duely se světovou jedenáctkou, která už byla ve světovém žebříčku šestá, prohrála.

Účast mezi nejlepšími šestnácti hráčkami v All England Clubu si Kvitová zajistila na kurtu číslo 18, který proslavili rekordně dlouhým zápasem Američan John Isner a Francouz Nicolas Mahut. Česká fedcupová reprezentantka se na dvorci zdržela výrazně kratší dobu - z vítězství se radovala po hodině a dvaceti minutách.

V prvním setu za stavu 6:5 vzala Azarenkové servis a ve druhé sadě excelovala. Po úvodních potížích s vlastním podáním ihned prolomila soupeřčin servis, což jí poté proti loňské čtvrtfinalistce povedlo ještě dvakrát.

Životní výsledek uhrála Zakopalová, která ještě nikdy na grandslamových turnajích přes třetí kolo neprošla. Na Wimbledonu byla dosud jen jednou ve 2. kole. Proti favorizované Pennettaová však potvrdila aktuální formu a s přehledem vyhrála za 61 minut.

Desátou hráčku světa přitom v minulosti porazila v jediném z předchozích pěti soubojů, a to před pěti lety v Palermu. Dnes byla ale jasně aktivnější a šla za vítězstvím, ke kterému jí pomohlo i 25 vítězných míčů, zatímco soupeřka jich uhrála jen šest.

Nyní Zakopalovou čeká 80. hráčka světa Estonka Kaia Kanepiová, s níž při jediném dosavadním měření sil před třemi roky na antuce v Bad Gasteinu prohrála. Pokud by obě Češky vyhrály, narazily by na sebe ve čtvrtfinále.

Pro Záhlavovou-Strýcovou účinkování na turnaji skončilo, i když vítězce turnaje z roku 2004 vzdorovala. V prvním setu vedla 5:4, v souboji nervů byla úspěšnější šestnáctá nasazená Ruska. Významnou roli v utkání sehrálo "Jestřábí oko" - Šarapovová téměř při každém protestu proti verdiktu sudího zvrátila rozhodnutí ve svůj prospěch, což Záhlavovou-Strýcovou očividně deptalo.

V druhé sadě hlavně zásluhou přesnějšího podání Ruska výhru potvrdila a zvítězila i ve druhém vzájemném utkání. Česká hráčka účastí ve 3. kole vyrovnala svůj nejlepší výsledek na grandslamu z Wimbledonu 2008.

Serena Williamsová zničila esy CIbulkovou, Nadal se trápil

Američanka Serena Williamsová nadále bez větších problémů míří za obhajobou triumfu. Ve 3. kole světová jednička přehrála Dominiku Cibulkovou, když první set získala za 18 minut poměrem 6:0. V druhém setu sice Slovenka odolávala, nakonec však podlehla 5:7.

Trojnásobná wimbledonská šampionka Williamsová si znovu pomohla silným podáním a proti 46. hráčce světa Cibulkové zaznamenala hned 20 es. "Podávala jako šílená. Lepšímu servisu jsem ještě nikdy nečelila. A to jsem hrála dvakrát s její sestrou Venus," uvedla po utkání Cibulková. "Neměla jsem vůbec šanci returnovat, míček kolem mě létal takovou rychlostí, navíc přesně na čáry, že jsem na něj nemohla dosáhnout," dodala.

Naopak znovu se trápila mužská světová jednička Rafael Nadal. Španěl musel stejně jako ve 2. kole otáčet nepříznivý vývoj zápasu a Němce Philippa Petzschnera porazil až za 225 minut 6:4, 4:6, 6:7, 6:2, 6:3. Navíc musel zápolit i se zdravotními problémy, když si nechal ve čtvrtém setu ošetřovat bolavé levé koleno.

"Bude to dobré, není to nic vážného. Je to z únavy. Mám za sebou hodně zápasů, teď navíc dva pětisetové. Trochu si odpočinu a na čtvrté kolo budu připraven," uvedl po zápase Nadal. "Philipp neuvěřitelně dobře podával po celý zápas. Ve čtvrtém setu jsem ale změnil taktiku a vyplatilo se. Na konci jsem už hrál dobře," dodal.

Čtyřiadvacetiletý vítěz Wimbledonu z roku 2008 se v pondělním osmifinále utká s nenasazeným Francouzem Paulem-Henrim Mathieuem.

Zatím jediným mužem, který prošel do osmifinále bez jediné ztráty setu na turnaji, je Švéd Robin Söderling, jenž si dnes poradil s Brazilcem Thomazem Belluccim 6:4, 6:2, 7:5. "Hrál jsem dobře. Ale i když to bylo ve třech setech, byl to obtížný zápas. I soupeř hrál dobře," řekl Sörderling, který narazí na Španěla Davida Ferrera.

Tenisový Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 12,550.000 liber):
Muži:
Dvouhra - 3. kolo:Nadal (2-Šp.) - Petzschner (33-Něm.) 6:4, 4:6, 6:7 (5:7), 6:2, 6:3, Murray (4-Brit.) - Simon (26-Fr.) 6:1, 6:4, 6:4, Söderling (6-Švéd.) - Bellucci (25-Braz.) 6:4, 6:2, 7:5, Ferrer (9-Šp.) - Chardy (Fr.) 7:5, 6:3, 4:6, 3:6, 7:5, Tsonga (10-Fr.) - Kamke (Něm.) 6:1, 6:4, 7:6 (7:1), Querrey (18-USA) - Malisse (Belg.) 6:7 (4:7), 6:4, 6:2, 5:7, 9:7, Benneteau (32-Fr.) - Fognini (It.) 6:4, 6:1, 4:6, 6:3, Mathieu (Fr.) - De Bakker (Niz.) 7:6 (7:5), 7:6 (8:6), 6:7 (8:10), 6:4.
Ženy:
Dvouhra - 3. kolo: Zakopalová (ČR) - Pennettaová (10-It.) 6:2, 6:3, Kvitová (ČR) - Azarenkovová (14-Běl.) 7:5, 6:0, Šarapovová (16-Rus.) - Záhlavová-Strýcová (ČR) 7:5, 6:3, S. Williamsová (1-USA) - Cibulková (SR) 6:0, 7:5, Wozniacká (3-Dán.) - Pavljučenkovová (29-Rus.) 7:5, 6:4, A. Radwaňská (7-Pol.) - Erraniová (32-It.) 6:3, 6:1, Li Na (9-Čína) - Rodionová (Austr.) 6:1, 6:3, Kanepiová (Est.) - Dulgheruová (31-Rum.) 6:1, 6:2.
Čtyřhra - 3. kolo: Peschkeová, Srebotniková (6-ČR/Slovin.) - Erraniová, Vinciová (It.) 7:5, 6:3.

Reklama

Související témata: