Hlavní obsah

Kvitové pomohl k úspěchu i podvrtnutý kotník z Paříže

LONDÝN

Česká tenistka Petra Kvitová, která dnes postoupila přes třetí nasazenou Dánku Caroline Wozniackou do čtvrtfinále Wimbledonu, považuje za klíč k hladkému vítězství servis a return. Ke zlepšení servisu jí prý paradoxně pomohlo zranění kotníku v Paříži, které ji neumožnilo hrát, ale jen nacvičovat podání.

Článek

Kvitová si nepřipouštěla, že hraje s čtvrtou hráčkou světového žebříčku. "Já jsem se snažila hrát pořád tu moji hru. Snažila jsem se na to nemyslet a hrát to jako každý jiný zápas, třeba jako druhé kolo," řekla. "Věděla jsem, že to může dobře dopadnout, ale také jsem věděla, že se může kdykoli zvednout a začít střílet. Takže to bylo těžké i psychicky, ale dopadlo to dobře," dodala tenistka, která Wozniackou smetla 6:2 a 6:0.

Nejdůležitější podle ní bylo, že se jí bezchybně dařil servis a return. "Když jsem zahrála tyto údery, tak se hrálo mnohem líp i ve výměně," prohlásila. "To Karolínu dostalo hodně pod tlak a nevěděla, co má hrát."

Velkou pozornost v tréninku před Wimbledonem věnovala Kvitová právě servisu. "Díky bohu, že jsem si zvrtla kotník na French Open, protože jsem nemohla hrát a jenom jsme v tréninku mohli servírovat," řekla. "Ještě nějakou dobu ale trvalo, než se servis vypiloval. Ještě na turnaji v Hertogenboschi jsem servírovala hrozně a sešlo se to až tady. Naštěstí," řekla Kvitová, která do letoška ve Wimbledonu nevyhrála ani jednu dvouhru.

Je také poprvé v grandslamovém čtvrtfinále. Zatím se nejdále dostala do osmifinále loni na US Open a na Roland Garros 2008. Je první Češkou ve čtvrtfinále Wimbledonu po Nicole Vaidišové, které se to podařilo v letech 2007 a 2008.

Ve čtvrtfinále se střetne s Estonkou Kaiou Kanepiovou, která dnes porazila další Češku Kláru Zakopalovou. Kvitové by vůbec nevadilo, kdyby jí vrátila právě vyřazení v osmifinále French Open před dvěma lety. "Budu se snažit jí to vrátit, ale Kaia teď hraje velmi dobře. Určitě ji nesmím podcenit, protože dobře servíruje a hraje rychle," řekla dvacetiletá tenistka.

Kvitová s Estonkou dva zápasy prohrála a jeden vyhrála. Při posledním utkání ji po boji porazila v Memphisu v hale. "Z její strany to byl velmi dobrý zápas. Set a půl mě vystřílela, že jsem nevěděla, která bije," vzpomínala Kvitová.

Slabou stránkou její soupeřky by prý mohla být psychická labilita. "S ní se to vždy může zlomit a ona může něco pokazit v důležitých momentech," řekla.

Zakopalová, která Kanepiové dnes podlehla, si myslí, že Kvitová proti její přemožitelce uspěje. "Jestli bude hrát jako dneska, tak jí Petra porazí," řekla Zakopalová. "Hlavním klíčem k vítězství asi bude, aby jí dostala do pohybu."

Kvitová ještě příliš nevnímá, že se dostala do čtvrtfinále nejslavnějšího turnaje světa. "Ještě jsem si to moc neuvědomila, abych řekla pravdu. Ale tím, že zápas byl tak strašně rychlý, tak ani při něm nebyly ty největší emoce. Takže to zatím beru docela dobře," řekla se smíchem. "Je to velký úspěch, ale turnaj pořád jede dál a budeme se snažit koncentrovat na další zápas."

I když připouští, že postup do poslední osmičky pro ni znamená hodně, zůstává oběma nohama na zemi. "Jsem ráda, že porážím takové holky, ale kdybych chtěla ještě výš, tak musím pracovat ještě mnohem víc. Neznamená to, že bych se cítila na nejlepší desítku. To vůbec," řekla.

Svou výhrou potěšila i rodiče. "Naši mi volali a já jsem ráda, že jsem jim udělala takovou radost. Určitě už šli slavit," dodala.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík