Hlavní obsah

Měl jsem toho plný brejle, přiznává Berdych. Teď ho čeká Federer

LONDÝN

Český tenista Tomáš Berdych v úvodu pondělního utkání ve Wimbledonu s Němcem Danielem Brandsem prožil krizi, ale pak se mu podařilo vyčerpání překonat a postoupit do čtvrtfinále. V něm se utká s obhájcem titulu Rogerem Federerem. Je přesvědčen, že má proti němu šanci, ale musí svou hru podstatně zlepšit.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Tomáš Berdych (vpravo) po utkání s Danielem Brandsem

Článek

"Po prvním setu jsem to úplně dobře neviděl. Měl jsem toho opravdu plný brejle," řekl Berdych, kterému nevyhovovala ani hra 98. hráče světového žebříčku. Brandsova hra mu připomínala Chorvata Karloviče, známého tvrdým podáním. "Tráva je pro něj ideální. Dobře servíruje...a nepotřebuje nic zezadu hrát. Hra je rozkouskovaná a proti takovým hráčům se hrozně nepříjemně hraje. O to víc si toho vítězství cením," dodal.

Berdych přičítal svou únavu velkému počtu turnajů a zápasů. "Turnajů je spousta, pořád se hraje. Třeba jsem si ale jen dnes vybral krizi. Cítil jsem se špatně první set, ale pak se to rozjelo a bylo to dobrý. Doufám, že to zůstane jako poslední tři sety dnes," řekl Berdych, který zvítězil 4:6, 7:6, 7:5 a 6:3.

Podle něj je nejpodstatnější, aby se správně připravil na středeční čtvrtfinále s Federerem. "Teď je potřeba vymyslet nejlepší program, abych se dal do kupy na středu - vyhrabat poslední síly," prohlásil nejlepší český tenista.

Poslední vzájemný duel vyhrál Čech

Myslí si ale, že na každý pád bude střet s Federerem příjemnějším utkáním. "Ať dopadne jakkoli, bude se víc hrát a bude to vypadat víc tenisově," prohlásil Berdych, který při posledním utkání Federera na turnaji v Miami porazil. "Mohlo by mi to pomoci, ale ve středu to bude úplně jiný zápas, bude se hrát na tři sety," řekl Berdych.

Podle něj je Federer nejnebezpečnější tím, jak dokáže měnit hru. "Ale když se bude dařit a budu hrát dobře, určitě líp než dneska, tak tam ta šance pořád je," řekl Berdych o svých čtvrtfinálových vyhlídkách. "Budu se především snažit se soustředit sám na sebe, na svůj výkon, ne na něj a na věci kolem."

Dal by přednost tomu, kdyby se hrálo na kurtu číslo jedna a ne na ústředním dvorci. "Možná jsem na jedničce sehrál víc zápasů než on. On hraje pořád na centru... takže by byl překvapenej, kdyby čtvrtfinále hrál na jedničce," řekl Berdych.

"I když přece jen centrkurt ve Wimbledonu, to je něco jiného. Také je potřeba to někdy zlomit a vyhrát s takovýmhle hráčem i na centrkurtu," dodal český tenista.

Reklama