Hlavní obsah

Berdych vyřadil wimbledonského šampióna Federera a je v semifinále!

LONDÝN

Šestinásobného vítěze Wimbledonu Rogera Federera se podařilo porazit českému tenistovi Tomáši Berdychovi, který druhého hráče světového žebříčku přehrál po setech 6:4, 3:6, 6:1 a 6:4. Po postupu českého daviscupového reprezentanta do semifinále French Open slaví rodák z Valašského Meziříčí další výrazný úspěch. V semifinále Wimbledonu se Berdych střetne se Srbem Novakem Djokovičem.

Foto: Gary Hershorn, Reuters

Český tenista Tomáš Berdych s vítězným gestem v utkání proti Rogeru Federerovi ve čtvrtfinále Wimbledonu.

Článek
Fotogalerie

S výrazně aktivnější bilancí vstupoval do utkání Švýcar, který v deseti předešlých duelech zvítězil osmkrát. V posledním vzájemném utkání v Miami ale Berdych Švýcara překvapil a vyhrál. I ve wimbledonském čtvrtfinále si úvodní dílčí úspěch připsal český daviscupový reprezentant. V sedmé hře prvního setu totiž využil brejkbol, když světová dvojka poslala svůj úder do autu a Berdych dovedl úvodní dějství do vítězného konce.

On-line reportáž z Wimbledonu, čtvrtfinále:
Berdych - Federer

Hned na začátku druhého setu však fenomenální Švýcar zaútočil. Ve druhém gamu si při podání českého tenisty vypracoval dva brejkboly a hned úvodní z nich využil, když skvělým úderem prohodil rodáka z Valašského Meziříčí. Ten se ještě pokusil vývoj setu zvrátit, proti výborně servírujícímu Federerovi si však nedokázal vypracovat ani jednu možnost k proražení podání a návratu do druhé sady.

Situace se jako přes kopírák otočila ve třetím setu. Ve druhém gamu si Berdych vyšlápl na soupeře při jeho servisu a za stavu 30:30 se vytasil s úžasným forhendovým úderem, který skončil přesně v růžku, a po němž se Federer jen otočil. V následující výměně poslal šestinásobný vítěz Wimbledonu míček do pásky. Čech si navíc třetí brejkbol vypracoval v šesté hře a i tento využil, když poslal svůj return přesně na základní čáru.

Tomáš Berdych během zápasu s Federerem ve Wimbledonufoto: ČTK/AP

Berdych nevyužil svůj brejkbol až v pátém gamu čtvrtého setu, když jeho míček skončil v síti. V šestém gamu však sám musel odvracet tři. Za stavu 0:15 totiž udělal dvě dvojchyby a nabídl tak Švýcarovi jedinečnou příležitost na brejk. Sám mu ji však ihned vzal, dvakrát skvěle zaservíroval, potřetí, při hře na síti, poslal Federera na druhý konec dvorce, než šel míček. Čech udeřil v sedmé hře, o níž se dlouho bojovalo, daviscupový reprezentant nakonec proměnil v brejk druhou šanci v gamu, když poslal míček pod Federerovy nohy a Švýcarův míček skončil daleko v autu.

Berdych nakonec zvítězil 3:1 na sety a v boji o finále vyzve Srba Novaka Djokoviče, který si snadno ve třech setech poradil s Lu Jen-hsuna z Tchaj-wanu, jehož porazil 6:3, 6:2 a 6:2.

Tenisový Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 12,550.000 liber):
Muži:
Smíšená čtyřhra - 3. kolo:
Dlouhý, Benešová (9-ČR) - Fyrstenberg, Jen 'C (8-Pol./Čína) 6:4, 6:4.
Dvouhra - čtvrtfinále:
Berdych (12-ČR) - Federer (1-Švýc.) 6:4, 3:6, 6:1, 6:4.
Junioři:
Dvouhra - 3. kolo:
Olivo (9-Arg.) - Veselý (5-ČR) 7:5, 6:4.
Juniorky:
Dvouhra - 3. kolo:
Kristýna Plíšková (9-ČR) - Deanová (Brit.) 6:0, 6:2.
Ostatní výsledky Wimbledonu zde.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články