Hlavní obsah

Zápas byl pro mě frustrující. Berdych riskoval a hrál dobře, prohlásil Federer

LONDÝN

Obhájce wimbledonského titulu Roger Federer po dnešní prohře s Tomášem Berdychem prohlásil, že ve čtvrtfinálovém duelu především bojoval s vlastní hrou, ale i s fyzickým stavem, protože jej trápily bolesti zad a nohy. Na českém tenistovi ocenil, že dokázal využít své šance a hrál dobře při rozhodujících míčích.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Roger Federer během zápasu s Berdychem ve Wimbledonu

Článek

"Bojuji s bolestí v zádech a v pravé noze. Nehrál jsem tak, jak jsem chtěl. Je to frustrující," řekl Švýcar. "Cítil jsem se špatně už poslední dva tři zápasy. Myslím, že za takových okolností jsem sehrál slušné utkání... Jestli na tom je něco dobrého, tak to, že si odpočinu," pokračoval Federer.

Dnešní porážka pro něj znamená, že v pondělním vydání žebříčku ATP klesne až na třetí místo. To dlouholeté světové jedničce a současné dvojce naposledy patřilo 10. listopadu 2003.

Problémy s nohou ho trápí již od finále turnaje v Halle. Posledních pět šest dní má také ztuhlá záda. "Jsem trochu zklamán," řekl Federer. "Ale nevyužil jsem své šance. Nebyl jsem s to dost dobře bránit a nezahrál jsem dobře, kdy jsem měl," dodal. Prý by byl "ranaře" typu Berdycha schopen zvládnout, pokud by ale byl zdravý.

Bylo to pro mě brutální

Na Berdychovi ocenil, že za poslední rok podává vyrovnanější výkony. "Hodně riskoval, hrál dobře, když potřeboval. Bylo to pro mě brutální. Vždy, když měl šanci, tak ji využil. Když měl možnost prolomit podání, hrál ty míče dobře," konstatoval Federer. "Měl jsem pocit, že si nemohu vytvořit dost šancí, abych dosáhl obratu. Když jsem je pak měl, hrál jsem špatně. Průběh toho zápasu byl frustrující," uznal druhý hráč světového žebříčku.

Podle něj byl dnešní zápas s Berdychem odlišný od prohry, kterou utrpěl ve čtvrtfinále Roland Garros s Robinem Söderlingem. "Robin hrál fantasticky. Dnes to bylo jiné. Bojoval jsem se svou vlastní hrou a se svým fyzickým stavem," řekl Federer.

Potvrdil, že prohra jej bude jen motivovat k úsilí o další grandslamové tituly. "Nemohu se dočkat Paříže a Wimbledonu příští rok," řekl švýcarský tenista. Nyní si ale chce dát od tenisu dva týdny volna.

Z Federerovy prohry může ve Wimbledonu profitovat jeho španělský rival Rafael Nadal, který dnes na rozdíl od něj čtvrtfinále zvládl. "Roger má za sebou úžasných sedm let, byl prostě neuvěřitelný. Jednou musíte prohrát a Berdych je těžký soupeř... Přeju Rogerovi vše nejlepší pro zbytek sezony," řekl sportovně Nadal.

Reklama