Hlavní obsah

Zůstaň sebevědomý, vzkázal Berdychovi legendární Lendl

LONDÝN

Bývalý první hráč světa Ivan Lendl pozorně sleduje výkony Tomáše Berdycha ve Wimbledonu a na dálku mu z Ameriky do Londýna vzkázal, aby vydržel koncentrovaný a sebevědomý. "Pak by to mohlo být hodně dobré," uvedl Lendl na facebooku českého daviscupového týmu.

Foto: Gary Hershorn, Reuters

Tomáš Berdych během zápasu s Federerem ve Wimbledonu

Článek

Lendl měl v krátkém rozhovoru s Miroslavem Černoškem, majitelem klubu TK Prostějov, radost z postupu Berdycha i Petry Kvitové do semifinále Wimbledonu. "Výsledky Tomáše i Petry jsou skvělé, moc jim gratuluju. Je to velká šance i motivace pro ně i celý tenis," řekl Lendl.

Podle osminásobného grandslamového vítěze Lendla, který ale nikdy na londýnské trávě nevyhrál, je vidět, jak se Berdychovi zvedlo sebevědomí. "A každý takový zápas jako ten s Federerem ho ještě víc a víc posiluje. A na grandslamech vyhrávají rozhodující zápasy ti, kteří mají větší psychickou sílu," konstatoval Lendl a už se těšil na svoji podzimní návštěvu Češka, při které bude hrát exhibici.

Sedm důvodů Federerovy porážky

Známý americký tenisový trenér Nick Bollettieri, který ve floridské akademii vychoval třeba Andreho Agassiho či Marii Šarapovovou, dnes v britském deníku The Independent vypočítal sedm důvodů Federerovy porážky.

Podle něj se Švýcar nepohyboval plynule a vypadl z rytmu. "Po zápase řekl, že měl problémy s nohou a zády. To může být vysvětlení, ale jen částečné," uvedl Bollettieri.

"Roger také vybral špatnou taktiku při returnech a kromě toho mu jako v předcházejících zápasech nevycházel jeho řezaný bekhend. Stejně tak je chyba, že returnuje stále jednoručným bekhendem. Obě ruce dávají větší šanci. Ať jste jakýkoli hráč, musíte se nejen přizpůsobit, ale také si uvědomit, že se musíte přizpůsobit. Dnešní hra je tak silová, že to změnilo situaci," domnívá se známý trenér.

Výrazně pak ocenil výkon a kvality českého tenisty. "Pátým důvodem je fakt, že Berdych je ve skvělé fyzické kondici, šestým je síla jeho forhendu. A za sedmé - Berdych lépe ovládal své emoce než Federer. Úžasné," dodal Bollettieri.

Reklama