Hlavní obsah

Čermák se návratem do Davis Cupu nezabýval, ale má z něj radost

PRAHA

Před pěti lety prožil František Čermák smutnou daviscupovou premiéru. Spolu s Leošem Friedlem prohráli čtyřhru, čeští tenisté v Liberci podlehli Německu a poprvé v historii sestoupili ze Světové skupiny. Nyní se deblový specialista Čermák do týmu vrátil a věří, že ve čtvrtfinále v Chile přispěje k vítězství týmu.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

František Čermák (vpravo) se svým deblovým partnerem Michalem Mertiňákem

Článek

"Těším se na to. Sice hrajeme na horké chilské půdě, ale věřím, že to zvládneme," řekl třiatřicetiletý rodák z Valtic před odletem do Coquimba.

Vzpomínka na Německo není pro Čermáka samozřejmě příjemná. S tehdejším parťákem Friedlem prohráli v pěti setech. "A navíc se sestoupilo, takže to nebylo hezký, ale stalo se. Život jde dál a teď se budu snažit, abychom v Chile vyhráli," konstatoval zkušený deblista.

Na další pozvánku do daviscupového výběru nečekal s napětím. "Nějak jsem to neřešil," pronesl klidně. "Samozřejmě mě to velice potěšilo, ale hraju třicet turnajů za sezónu, Davisův pohár je jen dva tři týdny v roce, takže nad tím tenista tolik nepřemýšlí," řekl Čermák.

Loni prožil nejlepší sezónu v kariéře. Společně se Slovákem Michalem Mertiňákem vyhráli pět turnajů a kvalifikovali se na Turnaj mistrů. V Londýně dokázali postoupit až do semifinále. I díky tomu se Čermák letos v únoru dostal na 14. místo v deblovém žebříčku.

Letošní sezóna tak povedená není. Jen v lednu si zahráli s Mertiňákem finále v Dauhá, více se jim nedaří. Důvod? "Herně to je docela dobrý, ale měl jsem zdravotní problémy, záda nebo natažený sval," vysvětloval Čermák, ale ujistil, že na Davis Cup je fit.

V Chile vytvoří deblovou dvojici s Lukášem Dlouhým, aktuálně pátým hráčem čtyřhry v pořadí ATP. Už si spolu zahráli, předloni na začátku sezóny vypadli v 1. kole v Dauhá a postoupili do třetího kola Australian Open. "Hráli jsme docela dobře, ale bohužel nás tam vyřadili Erlich a Ram, kteří pak celý turnaj vyhráli," uvedl Čermák.

Kvůli sázkám dostal trest 

Jeho kariéru poznamenala i nepříjemnost s tříměsíčním zákazem startů. V roce 2008 dostal od ATP trest kvůli sázkám na cizí zápasy a zaplatil pokutu 9450 eur (asi 217.000 korun).

"O tu pokutu ve finále ani nešlo, ale že to bylo nefér. Myslím, že to nebyla věc, za kterou bych měl dostat takový trest," řekl Čermák. Tehdy sázel částky okolo pěti, šesti eur. "Měli pravdu, že nám to všem zakázali, ale to nebyly částky, které by mohly někoho ohrozit. Šlo o sázky z nudy a pro zábavu, ne s cílem vydělat," doplnil.

Na tenis už Čermák nesází, občas na fotbal, nebo jen z hecu s kamarády. "Jsem rád, že to je za mnou, protože mě to celé mohlo stát konec kariéry. Teď už je člověk opatrnější," doplnil.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík