Hlavní obsah

V dosud jediném vzájemném utkání s Chile dostal Kodeš "kanára"

COGUIMBO

Čeští a chilští tenisté se spolu v Davisově poháru zatím nestřetli, jediné vzájemné utkání se odehrálo ještě za dob Československa. Chilané v něm na pražské Štvanici zvítězili 3:2. Historicky jsou ale v Davisové poháru méně úspěšní než tenisté Československa nebo České republiky.

Foto: PRÁVO

Jan Kodeš v dobách největší slávy.

Článek

V Davisově poháru hrají Chilané od roku 1928 a nejdál dokráčeli v roce 1976, kdy ve finále podlehli Itálii. Československo se v soutěži o salátovou mísu poprvé objevilo v roce 1921. Největší úspěch si připsalo v roce 1980. Ve finále se tým v čele s Tomášem Šmídem a Ivanem Lendlem stejně jako Chilané o čtyři roky dříve střetl s Italy. Na rozdíl od Jihoameričanů je ale dokázal porazit a postaral se o dosud jediný československý či český triumf v Davisově poháru.

Po vzniku České republiky je maximem loňské finále, v němž Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem nestačili na Španěly, největší favority soutěže. Dobrým výsledkem byla rovněž účast v semifinále v roce 1996, o niž se zasloužili Petr Korda a Daniel Vacek.

Na opačném pólu tabulky výsledků se nachází rok 2005, kdy prohry s Argentinou a Německem znamenaly pád ze Světové skupiny a boj o návrat mezi nejlepší v zápase proti Maroku v euroafrické zóně v následujícím roce.

Chile loni v prvním kole prohrálo 0:5 v Chorvatsku a účast ve Světové skupině muselo zachraňovat až v baráži s Rakouskem. K výhře 3:2 přispěl dvěma body Nicolas Massu a jedním Paul Capdeville.

Letos se v prvním kole Chilané na domácí půdě v Coquimbu střetli s Izraelem. O body vedoucí k výhře 4:1 se vyhranými dvouhrami podělili Massu, Jorge Aguilar a Fernando González.

Massu má dvě zlaté z olympiády 

Massu je dvojnásobným zlatým medailistou z olympijských her v Aténách a nejslavnějším hráčem chilské tenisové historie. Ve čtyřhře v Aténách triumfoval po boku Gonzáleze, jenž je současnou chilskou jedničkou. Proti českým hráčům ale pro zranění nenastoupí.

Dosud jediné utkání mezi československými nebo českými a chilskými tenisty mohli sledovat diváci na štvanických kurtech na začátku května 1967. Jaime Pinto-Bravo nejprve snadno porazil Milana Holečka, jemuž ve třech setech povolil jen šest her. Patricio Rodriguez následně sice přehrál Jana Kodeše až v pěti setech, v posledním setu mu ale nadělil "kanára".

Ve čtyřhře Rodrigueze nahradil Patricio Cornejo, Kodeš s Holečkem si s ním a Pintem-Bravem ve třech setech poradili a snížili na 1:2. Kodeš pak poměrně hladce zdolal Pinta-Brava a rozhodnutí musel přinést pátý zápas Holečka s Rodriguezem. V něm československý tenista vedl už 2:1 na sety, ale Chilan se vzchopil, vyrovnal a rozhodující pátý set vyhrál 7:5.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori