Hlavní obsah

Zažije derniéra tenisového Prague Open českou vítězku?

PRAHA

Posledních pět let mohli čeští tenisoví fanoušci navštívit v Praze kvalitní turnaj ženského okruhu WTA. Letos se však podnik, přesněji řečeno jeho ženská část, uskuteční pod názvem ECM Prague Open naposledy. I proto by bylo hezké, kdyby symbolicky putovala trofej pro vítězku do českých rukou. Šance je veliká - turnaje se zúčastní osm domácích hráček včetně české jedničky Lucie Šafářové.

Článek

Z nejlepších českých tenistek současnosti bude v Praze chybět jen Petra Kvitová, semifinalistka letošního Wimbledonu. "Petra v současné chvíli dává přednost hraní na tvrdém povrchu," vysvětloval neúčast Kvitové ředitel ECM Prague Open Vladislav Šavrda. Kvitová bude ve stejném termínu startovat ve slovinské Portoroži.

I bez ní ale uvidí fanoušci hned osm českých tenistek. Kromě první nasazené Lucie Šafářové se na Štvanici představí Iveta Benešová, Barbora Záhlavová-Strýcová, Klára Zakopalová, Sandra Záhlavová, Lucie Hradecká, a také juniorské hvězdy světového tenisu - dvojčata Karolína a Kristýna Plíškovy. Pro Kristýnu půjde o první turnaj od triumfu ve wimbledonské dvouhře.

V pavouku Prague Open budou ale i další zajímavé hráčky. Například někdejší světová pětka Anna Čakvetadzeová z Ruska, v první desítce byla kdysi i Švýcarka Patty Schnyderová. Slovenské barvy bude hájit Magdalena Rybáriková, její krajanka Dominka Cibulková stejně jako loni nepřijede kvůli zdravotním patáliím.

Ženský turnaj WTA se pro nedostatek financí koná letos v Praze naposledy. "Turnaj nás kompletně stojí kolem 20 miliónů korun a nového partnera pro další fungování se nám sehnat nepodařilo," lituje Šavrda. I letos museli organizátoři seškrtat některé výdaje, neuskuteční se tak například oblíbená exhibice bývalých legend.

Do budoucna by však na Štvanici měl pokračovat challenger mužů s dotací 125 tisíc dolarů. "Vypadá to, že by se mohl konat někdy v období těsně před Wimbledonem," prozradil možný červnový termín Šavrda.

Vstupenky na ECM Prague Open 2010 stojí 150 korun za jednotlivý den, stejná cena platí i pro víkend, kdy bude turnaj vrcholit.

Reklama