Hlavní obsah

Hájek s Dlouhým zvítězili nad Chile i ve čtyřhře, Češi jsou opět v semifinále!

Češi budou opět po roce hrát semifinále Davis Cupu! I bez bojovného Radka Štěpánka a wimbledonského finalisty Tomáše Berdycha čeští hráči jasně dominovali ve čtvrtfinále na chilské půdě a budou hrát o finále. Postarali se o to v pátečních dvouhrách Jan Hájek a Ivo Minář. Třetí bod přidali v dnešní čtyřhře Hájek s Dlouhým, kteří přehráli chilský pár Aquilari, Massu 7:6, 6:3, 3:6 a 6:4. Svěřenci Jaroslava Navrátila v semifinále narazí na lepšího z dvojice Chorvatsko - Srbsko.

Foto: Facebook - Czech Davis Cup Team

Lukáš Dlouhý (vlevo) se baví s Janem Hájkem v utkání proti Chile ve čtvrtfinále Davis Cupu.

Článek

Česká dvojice Dlouhý, Hájek vstoupila do zápasu velmi dobře a navázala tak na páteční výkony z dvouher. Už ve třetím gamu si vypracovali brejk, když prorazili podání Massua, který v nominaci nakonec vystřídal Paula Capdevillu. V následující hře se však k brejkbolu propracovali také domácí reprezentanti a po dvojchybě Lukáše Dlouhého si zajistili rebrejk. Chilanům se podařilo průběh úvodního setu otočit, když v osmé hře po dlouhém boji prorazili další servis Dlouhého, který na kurtu nepůsobil příliš sebejistým dojmem.

Za stavu 5:3 šli domácí podávat na vítězství v prvním setu, ale svěřencům Jaroslava Navrátila se podařil rebrejk taktéž. O osudu úvodní sady tak nakonec mohla rozhodnout jedenáctá hra, v níž si Češi opět vyšlápli na servis Massua a dostali se do vedení 6:5. Trápení Dlouhého na servisu však pokračovalo a když udělal tři dvojchyby v gamu, pro Chilany už nebyl problém dovést set do tie-breaku. V tom byli dominantní Češi a získali úvodní sadu ve svůj prospěch.

Ve druhém setu byli všichni tenisté při svých servisech mnohem jistější. Na české straně se dařilo dobře podávat Dlouhému, Češi naopak marně zkoušeli útočit na Massuovo podání. Nakonec se jim podařilo prorazit servis Aguilara v osmém gamu, když druhý brejkbol využil Dlouhý tvrdým úderem pod nohy Massua. V následující hře ukončil set Hájek esem.

Třetí set získali Chilané

Podobný průběh měl také třetí set. Jen výsledek se zrcadlově otočil. Opět v osmém gamu si při Dlouhého servisu vypracovali Chilané dvě možnosti k brejku a druhou z nich po autu Dlouhého využili. Ujali se vedení 5:3 a vzápětí dovedli set do vítězného konce.

Zisk třetí sady Chilany logicky povzbudil a řídce zaplněný centrální kurt to pocítil a začal výměny mnohem častěji odměňovat potleskem. Domácí zaútočili opět při servisu Dlouhého, který však všechny tři brejkboly dokázal odvrátit. Češi nakonec udeřili v šestém gamu, když si vybojovali stav 0:40. Hned úvodní brejkbol dokázal Dlouhý proměnit skvělý forhendovým úderem po čáře. Český pár o svůj servis již nepřišel a zvítězil v setu i v celém zápase.

"Odehráli jsme výborný zápas a jsem hrdý na celý tým, jak jsme to zvládli bez Tomáše (Berdycha) a Radka (Štěpánka). Semkli jsme se a podali vynikající výkon," řekl Hájek na Facebooku českého týmu. "Bylo to vybojované vítězství srdcem a krví. Jsem psychicky vyčerpaný, ale šťastný a rád, že jsme to zvládli," dodal Hájek.

Český výběr i bez Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka dokázal přejít přes domácí Chile do semifinále Davis Cupu, v němž se střetne s lepším z dvojice Chorvatsko - Srbsko. Po sobotní čtyřhře vedou Chorvaté 2:1.

Davis Cup - čtvrtfinále:
Chile - Česká republika 0:3
Aguilar, Massu - Dlouhý, Hájek 6:7 (3:7), 3:6, 6:3, 3:6.

Reklama

Související témata: