Hlavní obsah

Benešová našla trenéra a věří ve zlepšení

PRAHA

Zdálo se, že květnovým titulem ve Fezu zlomila špatný začátek sezony, jenomže tenistka Iveta Benešová od té doby prohrála pětkrát v prvním kole. Snad až nyní by mohla přijít změna: konečně našla trenéra a na ECM Prague Open, na který zve diváky z plakátů vylepených po městě, se konečně radovala z vítězství.

Článek

Sedmadvacetiletá Benešová neměla trenéra od března. Až po Wimbledonu se dala dohromady s Danem Fialou a věří, že druhá půlka sezony bude lepší než ta první. "Konečně mám někoho, s kým doufám, že budeme pracovat. A snad se výsledky objeví," řekla s nadějí v hlase po výhře na Štvanici nad Mervanou Jugičovou-Salkičovou z Bosny.

Rodačce z Mostu se přezdívalo Zlatoručka, protože její levá ruka bývala tenisově hodně nebezpečná. Loni v dubnu se vyšplhala na 25. místo světa, což je její nejlepší umístění. Letos ale tápala. "Trošku jsem zaspala," připustila, že hřešila na svůj talent. "Občas mě někdy brzdí, že se víc spoléhám na ruku, než abych pracovala."

S odhodláním v hlase mluvila o tom, že chce trénovat a dostat se zpět na pozice, které už okusila. Na čem musí pracovat? "Na všem," řekla jasně. "Musím se dostat do základních věcí, nepřemýšlet o nich a diktovat hru," řekla Benešová a zopakovala, co řekla už po titulu ve Fezu, že si věří na elitní dvacítku. "Věřím, že se to dostaví. I kdyby to nebylo letos, tak pořád je příští sezona," řekla.

Potřebuji tvrdou ruku, říká

Od trenéra mimo jiné čeká, že bude mít pevnou ruku. Potřebuje někoho, kdo jí začne říkat co a jak dělat. "Jakmile si začnu moc vyskakovat, tak to je špatně," usmála se. Fiala se zdá být tím správným typem kouče, kterého potřebovala, i když jsou zatím na začátku spolupráce. "Zatím ho respektuju," řekla tenistka.

Nevzhlížela k pražskému turnaji, kde loni postoupila do semifinále, jako ke spáse, kde se musí chytit. Ví, že natrénováno má, stačilo jen prorazit. "Poslední zápasy mi nevycházely, ale je to tenis a myslím, že se do toho zase dostanu. Ještě před sebou máme velký kus sezony, takže už se dívám dopředu," řekla Benešová a byla ráda, že i problémy s bolavým levým ramenem jsou pryč.

Z velkých bilboardů po české metropoli zve svým forhendem diváky do hlediště štvanického areálu. Ví o tom a dokonce jí pořadatelé poslali pár fotek, aby jednu vybrala. "Stejně ji podle mě nedali, ale hezky se na to kouká. Je to ok, i když tam mohli trošku ještě něco vyretušovat," smála se. Roli "dívky z plakátu" ale nebere jako zavazující. "To vůbec ne. Nejsem ani nasazená," dodala.

Před rokem byla tváří turnaje Nicole Vaidišová, která skončila hned v prvním kole. Benešová neměla obavy, že by mohla dopadnout stejně. "Nad tím jsem nepřemýšlela, to mě ani nenapadlo," řekla tenistka.

Reklama