Hlavní obsah

Tenistka Záhlavová-Strýcová je "vyklidněná" a věří si

PRAHA

Ve čtyřiadvaceti letech začíná Barbora Záhlavová-Strýcová nenápadně dobývat světovou špičku. V žebříčku od pondělí slaví své životní maximum, 52. místo, a svoji pohodu potvrzuje na Štvanici. Na ECM Prague Open postoupila do čtvrtfinále, což se jí na turnaji WTA Tour povedlo druhý týden za sebou.

Foto: René Volfík, ČTK

Tenistka Barbora Záhlavová-Strýcová

Článek

"Hraju poslední týdny docela dobře. Věřím si, jsem taková vyklidněná," řekla plzeňská tenistka po třísetové výhře nad Ruskou Ksenií Pěrvakovou ve výhni centrálního dvorce. Čím to, že je juniorská mistryně světa z roku 2002 tak spokojená? "Stárnu a měním se... k lepšímu. Já rozhodně dozrávám pozdějc," smála se tenistka.

V letech 2002 a 2003 vyhrála tehdy ještě pod dívčím jménem Strýcová juniorku Australian Open. Stala se juniorskou hvězdou a zdálo se, že zvládne i přechod mezi ženy. Hned v roce 2004 vylétla na 55. místo světa, ale další tři roky setrvala ve druhé stovce.

"Udržet žebříček je strašně obtížné a já jsem na to nebyla připravená, psychicky připravená," řekla Záhlavová-Strýcová. Do elitní stovky se vrátila předloni a v pondělí si vylepšila šest let staré maximum. "Teď už mám nějaké zkušenosti a 52. místo je úžasné, ale neoslavila jsem to. Byla jsem na turnaji."

Konkrétní cíle si nedává

Nedává si před sebe konkrétní cíl, kam až by chtěla v žebříčku dvouhry vystoupat. Třeba příští pondělí by se jí líbilo, kdyby byla o místo výše. "Nechci říct, že za půl roku chci být ve třicítce. Já takhle nepřemýšlím. A výhledově? Postupovat pomalu, ale pořád dopředu. Ale třeba překonat tu padesátku," konstatovala.

Proniknout do elitní padesátky by mohla, pokud v Praze uspěje. Cestu do semifinále má teoreticky ulehčenou, jelikož kvůli zranění odstoupila nasazená jednička Lucie Šafářová, s kterou prohrála před týdnem v Bastadu. Záhlavovou-Strýcovou tak čeká Švédka Johanna Larssonová. "Nevím, jestli to je lepší. Prohrála jsem s ní asi před třemi lety. Je to čtvrtfinále, tak uvidíme," řekla Záhlavová-Strýcová.

Do semifinále by na turnaji WTA letos prošla poprvé, zápas o postup do finále, které nikdy ve dvouhře nehrála, naposledy okusila loni v únoru na turnaji v Acapulku. "Bylo by moc hezký na to navázat, ale uvidíme v pátek, jak se to povede," řekla tenistka.

Občas slýchává, jak velkým byla talentem a že měla být ve špičce dávno. Dříve si z toho dělala těžkou hlavu a mrzelo jí, když jí to někdo připomněl. "Teď už mě to nerozhodí. Říkají to lidi, kteří neví o tenise vůbec nic. Jsem v klidu," řekla Záhlavová-Strýcová.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík