Hlavní obsah

Berdych ve Washingtonu postoupil, Štěpánek prohrál

Rozdílně vyšel českým tenistům návrat na kurty. Tomáš Berdych dokázal středeční měsíc po finále Wimbledonu ve Washingtonu postoupit a jako nejvýše nasazený porazil Rusa Dmitrije Tursunova 7:6, 4:6 a 6:1. Naopak Radek Štěpánek svůj první zápas na okruhu ATP po pětiměsíční pauze zaviněné zdravotními problémy prohrál. Desátý nasazený nestačil v druhém kole ve Washingtonu na Marka Chiudinelliho a švýcarskému soupeři podlehl 1:6 a 3:6.

Foto: Jacquelyn Martin, ČTK/AP

Tomáš Berdych při utkání s Dmitrijem Tursunovem na turnaji ve Washingtonu.

Článek

"Důležité je, že jsem postoupil," oddechl si Berdych, který ve finále Wimbledonu prohrál se Španělem Rafaelem Nadalem. "Tursunov výborně podávával, ale já měl dostatek síly a energie, abych byl schopen vyhrát třetí set. Jsem rád, že mám výhru v kapse," řekl.

Čtyřiadvacetiletý Berdych, osmý hráč světa, od úspěchu ve Wimbledonu nehrál kvůli nataženým břišním svalům.

V duelu s Tursunovem musel český hráč v prvních dvou setech bojovat. Až ve třetím soupeře jasně přehrál, za sedmnáct minut vedl už 5:0. "To byl důležitý moment. Snažil jsem se hodně koncentrovat na začátek, protože v předchozích setech jsem je měl špatné. Snažil jsem ho dostat pod tlak," uvedl český tenista. Zápas nakonec trval dvě hodiny a sedmnáct minut, přičemž Berdychovi moc nešlo první podání, i když nastřílel dvanáct es.

Jeho dalším soupeřem bude Andrej Golubjov z Kazachstánu, který nedávno vyhrál turnaj v Hamburku, kde mimo jiné porazil světovou šestku Nikolaje Davyděnka a nyní mu patří 37. místo světa.

Jednatřicetiletý Štěpánek hrál na turnaji elitní série naposledy v březnu v Indian Wells. Během pauzy ještě absolvoval challengery na Floridě a v Prostějově, pokaždé ho však zastavily zdravotní problémy - nejprve únavový syndrom a pak poraněné koleno. Vynechal proto Roland Garros a Wimbledon i čtvrtfinále Davis Cupu v Chile.

Po červencové svatbě s bývalou teniskou Nicole Vaidišovou se karvinský rodák vrátil na okruhu ATP jako ženatý muž. S Chiudinellim však prohrál hladce za hodinu a deset minut. Třikrát si ztratil servis a sám nevyužil ani jeden ze dvou brejkbolů.

"Určitě nebudu panikařit, kdyby to hned ze začátku nevyšlo," řekl Štěpánek před zápasem. "Když budu dělat věci jako vždy a budu tvrdě pracovat, tak se vrátím na místa, kam patřím, ale samozřejmě vím, že to nemusí jít hned a nějaký čas to může vzít, než se dostanu do správného rytmu a všechno se mi vrátí," dodal bývalý osmý hráč světa, kterému aktuálně patří 29. pozice žebříčku.

Zakopalová postoupila kvapíkovým tempem do čtvrtfinále v Kodani

Tenistka Klára Zakopalová postoupila na turnaji v Kodani do čtvrtfinále, když Němku Tatjanu Malekovou smetla za necelou hodinu 6:0 a 6:3. Její další soupeřkou bude buď Slovinka Katarina Srebotniková, nebo Rumunka Sorana Cirsteaová. Naopak Sandra Záhlavová podlehla v 2. kole Němce Angelique Kerberové 4:6 a 2:6.

Letošní wimbledonská osmifinalistka Zakopalová sice s Malekovou prohrála všechny tři předchozí duely, na tvrdém povrchu v dánské metropoli však tentokrát nedala soupeřce šanci. Přestože měla osmadvacetiletá hráčka nízkou úspěšnost prvního podání, ve výměnách jasně dominovala a o šest let mladší Němce povolila jen tři gamy.

O postup do čtvrtfinále bude bojovat ve čtvrtek Iveta Benešová, která se pokusí vyřadit turnajovou jedničku a třetí hráčku světa Caroline Wozniackou. "Na své mládí hodně dokázala. Tlak bude na Caroline, protože je domácí, ale hraje velmi chytře a nedá míč zdarma. Musím hrát agresivně," řekla Benešová webu WTA Tour.

KODAŇ
Dvouhra -1. kolo:
Čakvetadzeová (Rus.) - Larssonová (Švéd.) 6:4, 7:6 (7:2), Lapuščenkovová (Rus.) - Pironkovová (4-Bulh.) 6:4, 6:1
2. kolo:
Zakopalová (7-ČR) - Maleková (Něm.) 6:0, 6:3, Li Na (2-Čína) - Baltachaová (Brit.) 6:3, 6:2, Görgesová (5-Něm.) - Barroisová (Něm.) 6:3, 6:2,Kerberová (8-Něm.) - Záhlavová (ČR) 6:4, 6:2.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Senogluová, Voráčová (3-Tur./ČR) - Laineová, Pavlovicová (Fin./Fr.) 6:1, 6:2
WASHINGTON
Dvouhra : 2. kolo:
Berdych (1-ČR) - Tursunov (Rus.) 7:6 (7:2), 4:6, 6:1, Chiudinelli (Švýc.) - Štěpánek (10-ČR) 6:1, 6:3, Tipsarevič (Srb.) - Querrey (6-USA) 7:6 (7:3), 6:3, Nalbandian (Arg.) - Wawrinka (7-Švýc.) 6:1, 6:3, Baghdatis (8-Kypr) - Zeballos (Arg.) 7:6 (7:3), 7:6 (7:5), Marčenko (Ukraine) - Gulbis (0-Lot.) 6:1, 1:0 skreč, Falla (Kol.) - Hewitt (11-Austr.) 7:5, 3:2 skreč, Golubjov (16-Kaz.) - Vliegen (Belg.) 6:2, 7:6 (9:7).
SAN DIEGO
Dvouhra - 2. kolo:
Klejbanovová (Rus.) - Jankovičová (1-Srb.) 7:5, 6:2, Stosurová (2-Austr.) - Oudinová (USA) 6:4, 6:4.

Reklama

Související témata: