Hlavní obsah

Tragédii bych z toho nedělal, řekl po vypadnuti z US Open Berdych

Toužil celé US Open vyhrát. Zvláště poté, co Tomáš Berdych postoupil na Roland Garros do semifinále a ve Wimbledonu dokonce ve finále. Nejeden tenisový odborník ho zařazoval mezi největší kandidáty na vítězství posledního grandslamového turnaje sezóny. Přesto se rodák z Valašského Meziříčí musel sklonit před svým soupeřem již v prvním kole, kde ho vyřadil Francouz Michael Llodra. "Výborně podával a perfektně hrál na síti," sklonil Francouzi poklonu Berdych.

Foto: Paul J. Bereswill, ČTK/AP

Tenista Tomáš Berdych během 1. kola US Open

Článek

"Samozřejmě nejsem šťastný, že jsem vypadl v prvním kole," řekl Berdych na tiskové konferenci. "Ale třeba mi tohle pomůže získat energii na další turnaje. Svět se po téhle porážce nezhroutí. Musím to hodit za hlavu a snažit se pracovat dál," řekl tenista.

Stále má Berdych šanci kvalifikovat se na Turnaj mistrů, i když cesta do Londýna bude mnohem těžší. Před sebou má dost možností získat i turnajový titul, který mu letos chybí. "Proč by to ještě na konci roku nemělo být dobré," řekl Berdych Radiožurnálu.

Český tenista Tomáš Berdych během 1. kola US Openfoto: Reuters/Jessica Rinaldi

"Nedělal bych z toho tragédii, že se nepovede jeden turnaj. Mrzí každá prohra, ale řešit to, že je kvůli tomu celý rok zkažený, tak takhle nepřemýšlím," pronesl rodák z Valašského Meziříčí.

Čtyřiadvacetiletý hráč tvrdil, že se před zápasem cítil dobře a věřil si. Jenomže v utkání nenašel zbraň na Llodrův útočný tenis. "Nedostal jsem šanci hrát svůj tenis. Zaslouží si (Llodra) uznání. Výborně podával a perfektně hrál na síti," ocenil Berdych.

Nevěděl, co změnit

Krátce po utkání českého tenistu nenapadlo, co změnit, aby se utkání vyvíjelo podle jeho not. "Nevím, co jsem měl hrát jinak nebo lépe," pokrčil rameny. "Neměl jsem šanci se dostat do rytmu. On použil všechny své zbraně. To se stává a stane každému," řekl Berdych.

Během utkání se Llodra nechal v druhém setu ošetřovat za stavu 40:40 při svém servisu, když předtím odvrátil tři brejkboly. Berdych nejdříve nechtěl tento moment komentovat, ale pak se přece rozpovídal.

Český tenista Tomáš Berdych servíruje v utkání 1. kola US Openfoto: ČTK/AP/Paul J. Bereswill

"Na jednu stranu je to k pousmání. V průběhu gamu si člověk vezme timeout, když si zablokuje záda, nemůže se zvednout a pak už ani nehraje. Neviděl jsem nic podobného, že by si došel sednout na deset minut a pak by to dohrál," řekl Berdych.

Berdych se může připravovat na Davis Cup

"Pro něj dobře. Zahrál to skvěle podle pravidel, které to v tenisu umožňují. Je potřeba využít všech zbraní, aby člověk vyhrál zápas. To mu nemůže nikdo vyčítat," dodal.

Přes vyřazení na US Open má letos Berdych za sebou nejlepší sezónu na grandslamech. V Austrálii sice vypadl v druhém kole, ale v Paříži došel do semifinále a ve Wimbledonu hrál na trávě o titul. "Tyhle dva grandslamy byly skvělé, na ty nezapomenu," přikývl tenista.

Nyní má Berdych čas na přesun do Evropy a přípravu na semifinále Davisova poháru, které český tým hraje od 17. září v Srbsku.

Reklama