Hlavní obsah

Federer bez ztráty setu postoupil do čtvrtfinále US Open

Švýcarský tenista Roger Federer postoupil bez ztráty setu do čtvrtfinále US Open. Světová dvojka zdolala v New Yorku v osmifinále Rakušana Jürgena Melzera ve třech sadách 6:3, 7:6 a 6:3 a v dalším kole narazí na Robina Söderlinga ze Švédska.

Foto: ČTK/AP

Roger Federer po postupu do čtvrtfinále US Open

Článek

Melzer potrápil švýcarského favorita mnohem víc než v prvním vzájemném duelu v osmifinále letošního Wimbledonu, přesto znovu nezískal ani set. Po jednoznačném úvodu doplatil rakouský semifinalista z Roland Garros na nepřízeň pásky v tie-breaku druhé sady a na neproměňování brejkových šancí. Využil jen dva z dvanácti brejkbolů, naopak Federer sebral soupeřův servis ve čtyřech případech a dál prochází turnajem bez ztráty setu.

Po utkání se Švýcar potkal a potřásl si rukou s baseballovou hvězdou New Yorku Yankees Alexem Rodriguezem, který zápas sledoval v hledišti. "Na baseballu jsem nikdy nebyl a je to jedna z věcí, kterou mám na svém seznamu. Ale mám málo času," řekl Federer.

Čas na baseball může mít, pokud ve čtvrtfinále prohraje se Söderlingem stejně jako letos na Roland Garros. "Bude to těžké. Už okusil, jaké to je mě porazit. On je vždycky nebezpečný a já musím svoji hru vypilovat a hrát opravdu dobře," řekl Federer.

Stejně si vede v ženském pavouku nasazená jednička a největší favoritka Caroline Wozniacká z Dánska. Světová dvojka porazila v osmifinále poprvé v kariéře Rusku Marii Šarapovovou poměrně hladce 6:3 a 6:4 a protáhla svoji vítěznou sérii už na dvanáct zápasů.

Wozniacká těžila z přesnějších úderů, za celý zápas vyrobila o 26 nevynucených chyb méně než její soupeřka. Prý jí pomohlo také loňské tažení turnajem, které zastavila až ve finále Belgičanka Kim Clijstersová. "Minulý rok jsem získala hodně zkušeností a to mi dnes pomohlo. Maria je skvělá hráčka, ale myslím, že jsem hrála dobře. Nechala jsem ji kazit," pochvalovala si Wozniacká po triumfu nad vítězkou US Open z roku 2006.

Česká deblistka Květa Peschkeová si spravila chuť po vyřazení ve čtyřhře, když spolu s Pákistáncem Ajsámem Kúreším postoupila po výhře nad argentinsko-uruguayskou dvojicí Gisela Dulková, Pablo Cuevas do semifinále mixu. V něm čeká českou hráčku a Kúrešího pár Anna-Lena Grönefeldová z Německa a Mark Knowles z Baham.

US OPEN 2010 (tvrdý povrch, dotace 10,5 miliónu dolarů):
MUŽI
Dvouhra - 4. kolo:
Federer (2-Švýc.) - Melzer (13-Rak.) 6:3, 7:6 (7:4), 6:3, Söderling (5-Švéd.) - Montaňés (21-Šp.) 4:6, 6:3, 6:2, 6:3.
ŽENY
Dvouhra - 4. kolo:
Wozniacká (1-Dán.) - Šarapovová (14-Rus.) 6:3, 6:4, Zvonarevová (7-Rus.) - Petkovicová (Něm.) 6:1, 6:2.
Smíšená čtyřhra - čtvrtfinále:
Peschkeová, Kúreší (ČR/Pak.) - Dulková, Cuevas (Arg./Urug.) 3:6, 6:2, 10:4.

Reklama