Hlavní obsah

O triumf na US Open si zahrají Zvonarevová s Clijstersovou

NEW YORK

Ruska Vera Zvonarevová se stala první finalistkou US Open, když překvapivě zdolala nasazenou jedničku Caroline Wozniackou z Dánska 6:4 a 6:3. Sedmá nasazená tenistka si po červencovém neúspěšném boji o titulu ve Wimbledonu zahraje druhé grandslamové finále za sebou. V něm se utká s Belgičankou Kim Clijstersovou. Obhájkyně titulu ve druhém semifinále otočila průběh duelu s Venus Williamsovou a triumfovala 4:6, 7:6, 6:4.

Foto: ČTK/AP

Kim Clijstersová.

Článek

Wozniacká před US Open vyhrála dva turnaje a ve Flushing Meadows před dnešním zápasem neztratila ani set. Zvonarevová však soutěží procházela obdobně hladce a dnes dánskou tenistku zaskočila. Od začátku mnohem méně chybovala a hned ve třetí hře sebrala Wozniacké servis. V úvodní sadě byla Zvonarevová při svém podání suverénní a získala ji 6:4.

Obdobný vývoj měl i úvod druhého setu. Zvonarevová tentokrát sice nedokázala za stavu 2:1 potvrdit brejk, ale vzápětí si vzala soupeřčino podání znovu a od té doby už na kurtu naprosto dominovala. Největší problém měla s vlastními raketami, během první hodiny zápasu jí praskly čtyři výplety.

Nijak jí to však nerozhodilo a po 85 minutách hry ukončila zápas v deváté hře při podání soupeřky. Zvonarevová poprvé v kariéře postoupila do finále US Open a bude bojovat o premiérový grandslamový titul. Ve Wimbledonu prohrála se Serenou Williamsovou.

Clijstersová vyřadila V. Williamsovou

Soupeřkou Rusky ve finále bude obhájkyně loňského triumfu ve Flushing Meadows Kim Clijstersová, která vyřadila Venus Williamsovou.

"Snažila jsem se udržet Venus pod tlakem. Byl to skvělý zápas v náročných podmínkách a jsem nadšená, že si opět zahraju v New Yorku finále," řekla Clijstersová na kurtu. Finále US Open bude hrát počtvrté, v roce 2003 prohrála, ale 2005 a loni triumfovala.

Clijstersová dokázala porazit starší ze sester Williamsových popáté za sebou a opět na tvrdém povrchu. Po ztracené první sadě Belgičanka zpřesnila hru v dlouhých výměnách, ale o dva získané brejky vždy přišla. K zisku tie-breaku druhé sady ji výrazně pomohla Američanka, která dala dvě dvojchyby za sebou a navíc zkazila lehkou smeč.

"V tie-breaku mi to nešlo, jak bych chtěla. Příliš jsem chybovala a ona hrála dobře," uvedla třicetiletá Američanka, která na US Open prohrála jen dva z 54 zápasů, v nichž získala první set. "Samozřejmě bych ráda uspěla a hrála zítra finále. Ale je to jenom jeden zápas, přijdou další a za rok tu budu zpět. Hrála jsem tady dobře i s tou minimální přípravou," řekla Williamsová, kterou před turnajem zlobilo levé koleno.

V rozhodující třetí sadě získala Clijstersová podání soupeřky ve čtvrté hře, ale v osmé o výhodu po vlastních chybách přišla. Vzápětí šla Belgičanka po skvělém lobu znovu do vedení a při svém podání proměnila po dvou hodinách a třiadvaceti minutách první mečbol.

"Nikdy jsem nečekala, že se znovu dostanu až sem a teď jsem tady. Je to velká příležitost," prohlásila bývalá světová jednička Clijstersová, která vyhrála na US Open již podvacáté za sebou. Její vítězná série se táhne od roku 2005, kdy ovládla US Open poprvé a loni po návratu na kurty po více než dvouleté mateřské pauze na titul ve Flushing Meadows navázala.

"Porazit tu Venus loni a teď znovu je skvělý pocit. Byl to asi můj nejlepší výkon na letošním turnaji," řekla matka dcery Jady. Se Zvonarevovou má úspěšnou bilanci 5:2, ale obě vzájemná utkání po návratu k tenisu prohrála. "Je to těžká soupeřka, bude to boj. Ona je všude. Její hraje sice není nijak zvlášť nečitelná, ale co dělá, dělá dobře," uvedla Clijstersová k finále.

Bratři Bryanové vyhráli potřetí čtyřhru na tenisovém US Open

Mužskou čtyřhru na tenisovém US Open vyhráli podle očekávání američtí bratři Mike a Bob Bryanové, kteří ve finále porazili Inda Rohana Bopannu s Pákistáncem Ajsámem Kúreším dvakrát 7:6. Zkrácené hry, které rozhodovaly o výsledku vyrovnaných setů, získali domácí favorité v poměru 7:5 a 7:4.

"To, co dělají oni, je mnohem důležitější, než vyhrát US Open," řekl Bob Bryan po finále. Připomněl tím fakt, že Bopanna a Kúreší ukazují, že dlouholeté spory jejich zemí jsou nesmyslné. Kúreší je navíc povzbuzením pro své krajany v povodněmi poničenm zemi. Bryanové se rozhodli, že část své odměny věnují na fond pomoci Pákistánu.

Tenisoví bratři Mike a Bob Bryanovifoto: ČTK/AP

Američané po celý průběh turnaje potvrzovali roli nejvýše nasazeného páru, na cestě za třetím titulem z Flushing Meadows neztratili ani set. Celkově je to jejich devátý grandslamový titul a 65. vůbec.

"Indicko-pákistánský expres byl dobře rozjetý, dokud nepotkal tyhle chlapíky," řekl Kúreší, který tvoří pár s Bopannou nepravidelně už od roku 2003, ale do grandslamového finále se dostali poprvé.

Bob Bryan si letos z New Yorku odveze hned dvě trofeje, neboť společně s Liezel Huberovou vyhrál i smíšenou čtyřhru. Naopak Kúreší nedokázal ani druhou finálovou účast proměnit v turnajové vítězství. Společně s českou tenistkou Květou Peschkeovou byl ve čtvrtečním finále mixu také na poražené straně.

US OPEN 2010 (tvrdý povrch, dotace 10,5 miliónu dolarů):
MUŽI
Čtyřhra - finále:
B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Bopanna, Kúreší (16-Indie/Pák.) 7:6 (7:5), 7:6 (7:4).
ŽENY
Dvouhra - semifinále:
Zvonarevová (7-Rus) - Wozniacká (1-Dán.) 6:4, 6:3, Clijstersová (2-Belg.) - V. Williamsová (3-USA) 4:6, 7:6 (7:2), 6:4.
Čtyřhra - semifinále:
Huberová, Petrovová (2-USA/Rus.) - Chan Yung-jan, Čeng Ťie (7-Tchaj-wan/Čína) 6:3, 6:2.
JUNIOŘI
Čtyřhra - semifinále:
Veselý, Golding (4-ČR/Brit.) - Baluda, Rumjancev (Rus.) 7:6 (8:6), 6:7 (6:8), 10:6.

Reklama