Hlavní obsah

Federer končí na US Open v semifinále, Clijstersová obhájila titul

NEW YORK

Tenistka Kim Clijstersová obhájila titul na grandslamovém US Open. Belgická hráčka v sobotním finále porazila Rusku Veru Zvonarevovou hladce ve dvou setech 6:2 a 6:1. V semifinále naopak končí obhájce mužského titulu Roger Federer, kterému vystavil stopku Srb Novak Djokovič. Toho ve finále čeká nasazená jednička Rafael Nadal.

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

Roger Federer bezprostředně po prohře s Novakem Djokovičem v semifinále US Open.

Článek

"Když přijdu na tenhle kurt, tak se tady cítím jako doma," smála se Clijstersová při slavnostním vyhlášení na stadionu Arthura Ashe. "Bylo ctí hrát v den vzpomínky na oběti 11. září a doufám, že jsem New Yorku nabídla trochu rozptýlení," řekla tenistka.

Za výhru získala Clijstersová 1,7 miliónu dolarů a k tomu navíc půl miliónu jako bonus za druhé místo v letní americké sérii.

Kim Clijstersová se svou dcerou Jadou a trofejí pro vítězku US Open.foto: ČTK/AP/Mark Humphrey

Finále mělo jednoznačný průběh. Druhá nasazená Clijstersová sice letos se Zvonarevovou dvakrát prohrála, mimo jiné i ve Wimbledonu, ale tentokrát dominovala od začátku do konce. Belgičanka dobře podávala, honila Rusku z rohu do rohu a výměny kontrolovala. Nejtěžší pro Clijstersovou asi bylo, aby po mečbolu využitém za 56 minut hry vyšplhala do hlediště za manželem Brianem Lynchem a dcerou Jadou.

Nejjednoznačnější finále za posledních 34 let

Tak jednoznačné finále žen se na US Open hrálo před 34 lety, kdy Chris Evertová "zničila" Evonne Goolagingovou 6:3, 6:0.

Frustrovaná Zvonarevová dokonce po jednom zkaženém úderu rozbila raketu o kurt a dostala varování. "Kim hrála báječně a vyhrála zaslouženě. Přestože jsem teď hodně zklamaná, tak New York pořád miluji," řekla Zvonarevová, která letos prohrála druhé grandslamové finále. Ve Wimbledonu nestačila na Serenu Williamsovou z USA.

"Snad ještě dostanu další šanci na jiném grandslamu. Snad budu mít příště více zkušeností," dodala Ruska. "Jsi skvělá tenistka. Vytrvej a povede se to. Mně to trvalo šest nebo sedm finálových zápasů," povzbuzovala ji do další kariéry její sobotní soupeřka před vyprodaným hledištěm.

Na US Open 21 zápasů v řadě bez prohry

Sedmadvacetiletá Clijstersová vyhrála ve Flushing Meadows v New Yorku již potřetí v kariéře a prodloužila svoji neporazitelnost na 21 zápasů. Poprvé v New Yorku vyhrála v roce 2005. O rok později nehrála kvůli zranění a další dvě sezony vynechala kvůli svatbě a narození dcery Jady. Loni triumfovala krátce po návratu na kurty.

"Loni byli diváci překvapení, jak hraju. Nyní už znali mou historii tady, a tak jsem byla možná jednou z adeptek na prvenství. Nehrála jsem ze začátku turnaje úplně nejlépe, ale zlepšila jsem se v posledních dvou zápasech, když jsem to potřebovala. Z toho mám asi největší radost," dodala belgická tenistka.

Titul na US Open naposledy obhájila Američanka Venus Williamsová v roce 2001. Letos ji Clijstersová vyřadila v semifinále.

Nadala vyzve ve finále Djokovič

Djokovič v semifinále odvrátil dva mečboly a porazil pětinásobného vítěze a loňského finalistu turnaje Švýcara Rogera Federera po setech 5:7, 6:1, 5:7, 6:2 a 7:5. V boji o titul Djokoviče čeká světová jednička Rafael Nadal. Španěl v prvním sobotním semifinále hravě zdolal Rusa Michaila Južného.

Novak Djokovič se raduje z postupu do finále US Open.foto: ČTK/AP/Charles Krupa

"Je těžké popsat, co cítím. Před deseti minutami jsem byl míč od vyřazení, ale dokázal jsem se vrátit. Ten zápas rozhodlo štěstí a jeden dva míče," řekl Djokovič divákům na kurtu. "Jsem poctěn, že jsem mohl hrát takový zápas. Nikdy na něj nezapomenu," doplnil.

Federer cestou do semifinále neztratil ani set, ale skvěle hrající Djokovič dostával favorita pod tlak. Švýcar sice vedl 2:1 na sety, ale srbský hráč dokázal pozvednout na závěr úroveň své hry.

Djokovič odvrátil dva mečboly

Přesto měl nejdříve blíže k postupu Federer. V páté sadě vedl za stavu 5:4 při podání Djokoviče 40:15. První mečbol Srb odvrátil skvělým volejem a druhý drtivým vítězným míčem z forhendu. "Abych byl upřímný, zavíral jsem při tom forhendu oči," řekl Djokovič. Vzápětí vzal Federerovi servis a při dalším servisu zápas dokončil.

Djokovič hrál s Federerem na US Open počtvrté za sebou a poprvé ho dokázal porazit. Do finále ve Flushing Meadows se probojoval podruhé, poprvé před třemi lety prohrál duel o titul právě s Federerem.

Kvůli postupu do finále US Open je jisté, že Djokovič přijede později na semifinále Davisova poháru do Bělehradu, v kterém Srbsko hostí od příštího pátku na tvrdém povrchu české tenisty.

US OPEN (tvrdý povrch, dotace 10 508 000 dolarů):
Muži:
Dvouhra - semifinále:
Djokovič (3-Srb.) - Federer (2-Švýc.) 5:7, 6:1, 5:7, 6:2, 7:5.
Ženy:
Dvouhra - finále:
Clijstersová (2-Belg.) - Zvonarevová (7-Rus.) 6:2, 6:1.

Reklama

Související témata: