Hlavní obsah

Čeká se na Djokoviče. A Češi v tom vidí výhodu

Marek Burkert (Bělehrad)Právo

Vítaný odpočinek pro Novaka Djokoviče, neklid v srbském daviscupovém týmu. Newyorské finále US Open bylo kvůli vytrvalému dešti odloženo na pondělí a přílet domácí hvězdy do Bělehradu se tak oddálil.

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

Novak Djokovič bude hrát finále US Open až v pondělí, do Srbska proto dorazí později.

Článek

Srbové už kvůli tomu posunuli oficiální předzápasovou tiskovou konferenci, a možná se i někteří trochu obávali, aby jejich jednička nevyhrála... „Vítěz US Open má totiž striktní povinnosti. Musí se další den účastnit slavnostního večera. Jsou naplánovaná setkání se sponzory. Dorazil by nejdřív až ve středu,“ vysvětloval český kapitán Jaroslav Navrátil.

Djokovič má styl postavený na perfektní obraně, doběhne neuvěřitelné množství míčů. Po pětisetovém semifinále s Federerem na něm bylo vidět, jak je vyčerpaný. „Vzýval jsem nebe, aby pršelo a vyplnilo se mi to,“ jásal Srb, že nemusel na kurt hned v neděli. „Pro něj bylo lepší, že si před finále oddechl. A pro nás, že do Bělehradu dorazí později,“ tvrdil Navrátil.

Vzhledem k Djokovičově formě, jakou předváděl v New Yorku, by však pro srbskou superstar nemělo být problémem srovnat se s časovým posunem šesti hodin během dvou dnů. „Když člověk zvítězí, může pak hrát na čemkoliv a kdykoliv, sebevědomí ho pronese dál. Zažil jsem to loni při Davis Cupu v Chorvatsku. Po pátečních šesti hodinách na kurtu jsem byl druhý den čerstvý, zatímco Karlovič ani nebyl schopný dojít do haly,“ prohlásil Radek Štěpánek.

Posunutá aklimatizace na evropský čas

Ale Češi v tom vidí malinkou výhodu, která by jim v přetěžké bitvě mohla pomoct. „Určitě by se Djokovič tak rychle nepřeorientoval na evropský čas. Posunula by se mu aklimatizace,“ myslí si Tomáš Berdych.

Když v roce 2007 dorazil na baráž do Prahy jako čerstvý vítěz US Open Roger Federer, neměl proti Štěpánkovi ani Berdychovi ve dvouhrách větší problémy. Naopak Rus Nikolaj Davyděnko ve čtvrtfinále 2008 přiletěl do Moskvy, coby vítěz turnaje v Miami, v pátek do dvouhry vůbec nenastoupil, a v neděli měl velké štěstí, že si Berdych na antuce vymknul kotník.

„Myslím, že Srbové udělají vše proto, aby tu Djokovič byl co nejdřív. Jeho otec je movitý chlap. Ten synovi klidně objedná speciál,“ myslí si Navrátil. „Pro Srby by byl risk nepostavit v pátek jedničku. Když to ale bude 1:1, tak budou všichni spokojení,“ řekl český kapitán.

Reklama

Související témata: