Hlavní obsah

Nadal porazil ve finále US Open Djokoviče a zařadil se mezi tenisové legendy

Tenista Rafael Nadal ze Španělska zvítězil ve finále US Open nad Novakem Djokovičem ze Srbska 6:4, 5:7, 6:4 a 6:2 a zařadil se mezi tenisové legendy. Prvnímu tenistovi světového žebříčku totiž právě titul z US Open jako jediný ze všech grandslamových trofejí scházel. Nadal se tak ve svých 24 letech zapsal nesmazatelným písmem mezi sedm tenisových velikánů, kteří mají kompletní sbírku vítězství z grandslamových turnajů.

Foto: Gary Hershorn, Reuters

Rafael Nadal pózuje s trofejí pro vítěze US Open

Článek
Fotogalerie

"Vyhrát všechny grandslamy je sen. Celý život jsem i v těžkých chvílích tvrdě pracoval, abych tady mohl být," řekl Nadal a po převzetí poháru stříbrnou trofej zvedl nad hlavu a lehce políbil. "Poprvé v kariéře jsem tady odehrál skutečně velmi dobrý zápas. Byl to nejlepší výkon v nejdůležitějším zápase na US Open," prohlásil čtyřiadvacetiletý hráč.

Celkově získal Nadal svůj devátý titul na turnajích velké čtyřky. Před US Open pětkrát opanoval antukové French Open, dvakrát vyhrál Wimbledon a jednou se radoval z vítězství na Australian Open.

Je prvním Španělem, který v New Yorku triumfoval po 35 letech. V roce 1975 dokázal US Open vyhrát Manuel Orantes.

Do utkání přitom Nadal vstupoval s vědomím, že poslední tři duely s Djokovičem prohrál, přičemž se vždy hrálo na tvrdém povrchu. Cestou na kurt nabuzený rodák z Mallorky oblečený do černého v útrobách stadiónu krátce říkal: "Musím hrát dobře, protože ty předchozí zápasy tomu tak nebylo. Novak je skvělý a je složité ho porazit."

Přeložení vyhovovalo Srbovi

Zápas se měl hrát v neděli, ale kvůli dešti ho pořadatelé přeložili až na pondělí. Djokovič v krátkém rozhovoru s bývalou tenistkou Mary Joe Fernandezovou přiznal, že mu den volna pomohl. "Rafa je letos nejlepší a má motivaci vyhrát poslední grandslam, ale já ze sebe chci dostat to nejlepší, co umím," uvedl srbský tenista.

V tradičním zahajovacím ceremoniálu mimo jiné nad stadiónem Arthura Ashe přelétly stíhačky a pak už začala tenisová bitva. Už první výměna naladila zaplněné hlediště na duel plný dlouhých výměn.

A Nadal začal zostra. Jeho údery měly razanci i přesnost a díky tomu vzal Djokovičovi hned první podání. Srb sice získal servis zpět ve čtvrté hře, ale vzápětí v dlouhém osmiminutovém gamu prohrál znovu to své a frustrován rozmlátil raketu o kurt. Nadalovi už set neunikl a v tom případě stála na jeho straně statistika: ze 107 zápasů, v kterých získal první set, nakonec prohrál pouze jediný.

Ve druhém setu se Djokovič zvedl jako proti Rogeru Federerovi v semifinále a po jedenácti vyhraných míčích v řadě vedl 4:1. "Rafa nevypadá dobře," mínil čtyřnásobný vítěz US Open John McEnroe, ale Nadal ho vyvedl z omylu. Zarputile bojoval a vyrovnal na 4:4.

Finále přerušil na dvě hodiny déšť

Zápas pak na dvě hodiny přerušila dešťová přeháňka. Po pauze získal set Djokovič díky brejku ve dvanácté hře a chybám soupeře. Nadal ztratil až v sedmém utkání turnaje vůbec poprvé set.

O zisku třetího setu rozhodl Nadal brejkem ve třetí hře, v které předvedl skvělý křížný bekhendový prohoz. Rozhodčí musel uklidňovat rozbouřené publikum. Rozjetý Nadal nadále skvěle podával a už si nenechal životní šanci proklouznout mezi prsty. Djokovič se snažil, bojoval a střílel vítězné rány z forhendu, přesto ztrácel.

Nadal se stále skvěle pohyboval a od stavu 0:1 získal v poslední sadě pět her v řadě. Mečbol využil při svém podání a chybě Djokoviče z forhendu. Španěl pak tradičně upustil raketu, lehl si na pár vteřin na zem a chytil se za hlavu. Sundal si čelenku z hlavy, objal se s Djokovičem a ještě jednou poklekl uprostřed kurtu na zem.

Udělal jsem pro tu trofej vše, co šlo, říká Djokovič

"Musím Rafovi pogratulovat. Momentálně je nejlepší na světě a tuhle trofej si zaslouží," řekl Djokovič. "Jsem zklamaný. Ale nebudu kvůli tomu brečet nebo si stěžovat, protože na tom nic nezměním," dodal. "Chtěl jsem ten pohár, udělal jsem pro to všechno, ale zítra vstanu a bude ze mě nový člověk," uvedl.

V žebříčku si Nadal, který získal prémii 1,7 miliónu dolarů, upevnil pozici světové jedničky. Djokovič měl už před zápasem jisté, že se posune na druhé místo.

Djokoviče nyní čeká rychlý přesun do Evropy. Od pátku by měl v Bělehradu plnit roli jedničky srbského týmu v semifinále Davisova poháru proti českému výběru.

US Open, mužské finále:
Nadal (1-Šp.) - Djokovič (3.-Srb.) 6:4, 5:7, 6:4, 6:2
Statistika:
Esa: 8:5. Dvojchyby: 2:4. Nevynucené chyby: 31:47. Vítězné údery: 49:45. Využité brejkboly: 6 z 26 - 3 ze 4. Celkem získané míče: 136:119. Čas: 3:43.

Reklama

Související témata: