Hlavní obsah

Nadal se zdráhal mluvit o překonání Federerova rekordu

I když držel vytoužený pohár pro vítěze US Open a tenisový svět mu ležel u nohou, odmítal Španěl Rafael Nadal spekulace na téma, zda je lepší než Švýcar Roger Federer.

Foto: Jessica Rinaldi, Reuters

Rafael Nadal ze Španělska se raduje z vítězství ve finále US Open nad Novakem Djokovičem.

Článek

"Mluvit o tom, jestli jsem lepší nebo horší, je hloupost. Řečí titulů je jasné, že je lepší než já, a tak to bude celý můj život," řekl Nadal na tiskové konferenci po finále ve Flushing Meadows, v kterém porazil Srba Novaka Djokoviče. "Roger byl vždy skvělým příkladem k následování, protože se celou svoji kariéru zlepšuje a tohle bych chtěl napodobit," uvedl čtyřiadvacetiletý Španěl.

Nadal triumfem na US Open zkompletoval sbírku všech grandslamových titulů, kterých má teď devět. Rekordmanem v počtu grandslamových vavřínů je Federer, který vyhrál šestnáct turnajů.

"Šestnáct je moc, abych o tom vůbec přemýšlel. Nejsem génius," řekl čtyřiadvacetiletý Nadal o možnosti Federera překonat. Jeho cílem a motivací je snažit se být ještě lepším hráčem. "Od loňského roku jsem se hodně zlepšil, ale nikdy to nebude dokonalé. Nejsem perfektní hráč a každý z nás má stále prostor pro další zlepšení," míní Nadal.

Nejlepší tenis jsem hrál ve finále, říká Nadal

V New Yorku ukázal jednu zásadní změnu. Výrazně zdokonalil servis. V turnaji ztratil jediný set, a to až ve finále. Především díky podání si došel až pro titul. "Byl to báječný pocit a jsem nadšený, že jsem svůj nejlepší zápas hrál ve finále."

Nadal doufá, že mu zlepšený servis vydrží. Zjistil, že si podáním výrazně ulehčuje zisk bodů. "Pokud to dokážu, tak to bude velká změna. Můžu díky tomu hrát agresivněji a být klidnější při returnu. A nakonec bych ještě mohl zlepšit voleje, svoji pozici na kurtu a hrát více vpředu," naznačil Nadal.

Během kariéry pětkrát ovládl antukové Roland Garros, dvakrát Wimbledon, kde letos ve finále porazil Tomáše Berdycha, a jednou vyhrál Australian Open. "Nejtěžší pro mě bylo vyhrát tady na US Open, protože se tady nejhůře adaptuji na podmínky, na míče, na kurt, prostě na všechno," řekl Nadal.

Letos vyhrál postupně French Open, Wimbledon a US Open, což se naposledy podařilo před 41 lety Australanovi Rodu Laverovi.

Na začátku roku to ale s Nadalem nevypadalo dobře. Na Australian Open odstoupil ve čtvrtfinále, ale pak se dal zdravotně do pořádku a od antukové části sezóny je téměř neporazitelný. "V životě přijdou změny, ne?" usmál se tenista. "Před deseti měsíci to vypadalo, že už nebudu hrát jako dřív a teď se zdá, ze jsem vstoupil mezi legendy..."

Reklama