Hlavní obsah

Djokovič: Nevím, co od sebe čekat. Ale sílu najdu

Žádné přehnané úsměvy tedy nerozdával. Spíš posmrkával a hleděl do země. Na finalistovi US Open bylo znát, že by raději ležel v posteli, než odpovídal na otázky. Novak Djokovič přiletěl včera ve dvě odpoledne do Bělehradu a o dvě hodiny později už byl se srbským daviscupovým týmem. „Netuším, jak se budu cítit v pátek, ale pro svoji zemi udělám všechno,“ prohlásil 23letý tenista. A místní novináři mu za ta slova aplaudovali.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Novak Djokovič (vlevo) a Janko Tipsarevič na tiskové konferenci

Článek

Po více než měsíci, který jste strávil na americké Tour, jste kvůli Davis Cupu spěchal domů. Jak jste na tom se silami? Mám za sebou skvělou jízdu v New Yorku. Myslím, že opravdu hraju nejlepší tenis kariéry. Přišlo to ale ve správný čas a cítím se na kurtu velmi jistě. Fyzicky i psychicky. Je to podobné, jako když jsem vyhrál Australian Open v roce 2008.

Nejste vyčerpaný? Při semifinále US Open s Federerem jste vypadal, že jste na pokraji zhroucení...

To snad ne... Po finále jsem ale vyčerpaný byl. Na cestách jsem strávil pět šest týdnů. Jenže když hrajeme zápas takové důležitosti, určitě v sobě najdu sílu.

Vaši kolegové z týmu měli starost, když se finále s Nadalem přesunulo až na pondělí.

Bohužel skončilo později, než jsem čekal a dříve přijet nešlo. Nic se ale nemění na tom, že chci hrát.

Opravdu? Takže v pátek vás uvidíme na kurtu?

Nevím, jak to bude v pátek, protože jsem letěl domů celou noc. Jsem opravdu unavený, což je na mě asi vidět. Netuším, co od sebe čekat. Ale když hrajete za svou zemi...

Nejlepší Češi vypadli v New Yorku hned v prvním kole. Pak odpočívali a chystali se na Davis Cup. Nebude to pro vás problém? Nemyslím. Víte, hrál jsem v semifinále Wimbledonu, musel jsem tam tvrdě bojovat a pak jsem hned nastoupil v Chorvatsku. Zažil jsem tyto situace víckrát.

Českou jedničkou v Bělehradě je Tomáš Berdych, s nímž jste naposled ve Wimbledonu prohrál 0:3 na sety? Nemáte ze vzájemného duelu trochu obavy?

Tomáš je nejlepší hráč vašeho týmu, je v Top 10. V Londýně byl v červenci v mimořádné formě a díky tomu si zahrál i první grandslamové finále v kariéře.

Všichni říkají, že pomalý kurt v bělehradské hale by měl nejlépe vyhovovat právě vám. Je to velká zbraň i proti Berdychovi?

On může hrát dobře na všech površích, což z něj dělá velice nebezpečného hráče. Podívejte, já jsem ve Wimbledonu nehrál nejlépe. Ale on měl skvělé podání, fantastické údery, působil opravdu výborně.

Nejspíš ale chcete říct, že Davis Cup je něco úplně jiného.

Přesně tak. Uvidíme, co se stane, až budu mít podporu zaplněné haly, což doufám, budu. (pousměje se)

Můžete ještě prozradit, jaké máte vztahy s českými hráči? Radku Štěpánkovi jste na Turnaji mistrů v roce 2008 dokonce půjčoval raketu. Prý v tom hrál tehdy roli i váš trenér Marián Vajda.

Marián je Slovák, což je trošičku rozdíl, ale já mám dobré vztahy se všemi. Opravdu.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori