Hlavní obsah

Berdych se Štěpánkem vyhráli čtyřhru a vedou v semifinále Davis Cupu 2:1

Čeští tenisté Tomáš Berdych a Radek Štěpánek pokračují ve své úspěšné bilanci při společném hraní ve čtyřhře. V Bělehradské aréně porazili domácí pár Nenad Zimonjič, Novak Djokovič 3:6, 6:1, 6:4, 6:1 a z osmi vystoupení ve čtyřhře mají zatím na kontě jedinou porážku. Před nedělními závěrečnými dvouhrami semifinále vede Česko nad Srbskem 2:1 a potřebují k postupu už jen jeden bod.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Tomáš Berdych u sítě při podání Radka Štěpánka

Článek

Srbové nasadili k elitnímu deblistovi Zimonjičovi druhého hráče světa Djokoviče. Finalista US Open, který přiletěl do dějiště z New Yorku až ve středu, odstoupil z páteční dvouhry proti Štěpánkovi kvůli žaludečním potížím tři hodiny před začátkem duelu. Pak ale celé odpoledne bez známek obtíží fandil z lavičky svým krajanům. Djokovič v srbské dvojici vyměnil původně nahlášeného Viktora Troického.

Na české straně byli do čtyřhry nahlášeni Jan Hájek a Ivo Minář, ale jen kvůli tomu, aby se při čtvrtečním losu objevila na tabuli všechna česká jména, a bylo jasné, že do utkání nenastoupí.

Nenad Zimonjić a Novak Djoković (vlevo)foto: ČTK/Petr Sznapka

Český pár měl v prvním setu dvakrát šanci prolomit podání svých soupeřů, ale ani jeden pokus o brejk neuspěl. Naopak v osmé hře ztratil podání Berdych a Srbové bez potíží získali první sadu pro sebe.  Jenže ve druhém dějství se čeští tenisté rozjeli ve velkém stylu. Hned na začátku sebrali podání Zimonjičovi a druhý nejlepší deblista světa zaváhal i za stavu 1:4. Při následném Berdychově podání tak bylo vyrovnáno na 1:1.

Zimonjič se nevzpamatoval ani ve třetím setu, když prohrál své podání potřetí za sebou. Tentokrát dokonce zakončoval dvojchybou. Nervy pracovaly i Djokovičovi, který ve chvíli, kdy po jeho zkaženém returnu Srbové prohrávali 2:4, praštil vztekle raketou. Češi nakonec vyhráli třetí sadu 6:4, Berdych při svém podání zakončoval esem.

Od nevýrazného Zimonjiče jako by se ve čtvrté sadě nakazil i poslední finalista US Open Djokovič. Za stavu 1:1 měl podání, ale poslední dva míče totálně zkazil a daroval českému páru brejk. Vzápětí několikrát vzteky rozmlátil raketu o stolek vedle srbské lavičky. Podání pak ztratil i Zimonjič a domácí tragédie byla dokonána.

Davis Cup on-line na Sport.cz:
semifinále Srbsko - Česko, čtyřhra
Zimonjič, Djokovič - Štěpánek, Berdych 6:3, 1:6, 4:6, 1:6.
Esa: 5:1. Dvojchyby: 3:5. Nevynucené chyby: 36:24. Vítězné údery: 45:35. Využité brejkboly: 1 ze 3 - 6 z 12. Celkem získané míče: 100:119. Čas: 2:38 hod.

Reklama