Hlavní obsah

Berdych po vítězné čtyřhře: Srbové se uvařili sami

Marek BurkertPrávo

Jakoby se prosekali divočinou a na jejím konci našli vytoužený poklad. Tomáš Berdych a Radek Štěpánek v pekelném prostředí bělehradské arény vybojovali druhý bod pro hostující tým, když ve čtyřhře zdolali srbský pár Zimonjič, Djokovič. Schází už jen jedno vítězství z nedělních dvouher a čeští tenisté si mohou po roce zopakovat finále Davisova poháru.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Radek Štěpánek (vlevo) a Tomáš Berdych se radují s fanoušky z výhry ve čtyřhře

Článek

Co rozhodlo čtyřhru? Že jste se nenechali strhnout atmosférou?

Štěpánek: Máme zkušenosti z hraní venku, které nám hodně prospívají. Jsme schopni tu atmosféru nevnímat, soustředit se na to, co máme. Na emoce není čas, je potřeba si co nejvíc odpočinout, aby a na dvouhry šli zítra dva čerství hráči. Emoce můžou propuknout, až bude konec. Tím, jak jsme tu druhou dvojici deptali, neukázali jim žádnou emoci kromě pozitivní, s tím jsme do toho zápasu šli. A kromě první sady, kde jsme měli šance, které jsme nevyužili, jsme zápasu dominovali.

Djokovič vypadal, že moc chtěl a kazil a kazil...Berdych: Těžko říct, jestli byl přemotivovaný. Spíš mě překvapil svým chováním na kurtu. Vůbec nepřipomínali deblovou dvojici a taky to bylo na celkovém výsledku vidět. Pak už to byla z jejich strany skoro křeč. Djokovič Zimonjičovi nijak nepomohl, a sami se v tom uvařili. Výsledek byl vyústěním.

Druhý hrací den semifinále Davisova poháru Srbsko - ČR, čtyřhra, 18. září v Bělehradě. foto: ČTK/Petr Sznapka

Máte společnou daviscupovou bilanci 7:1. Jak byste vysvětlili, že vám to tak spolu jde?Štěpánek: Jsme tu pro jednu věc a to je získat bod v jakémkoliv utkání, v němž nastoupíme. Jak je vidět, tak i třetí deblista světa někdy nemá tu kvalitu singlisty a při vypjatých zápasech v Davis Cupu, kdy atmosféra všechny sváže, tak toho deblistu o to víc. A naše síla je v tom, že se výborně na kurtu doplňujeme, ať už je jeden na tom tak nebo tak, pořád se snažíme pozitivně myslet dopředu a utkání zvrátit za jakoukoli cenu. Držíme se navzájem. To je nejdůležitější věc, která v tom deblu je. Máme prostě své daviscupové kouzlo a to se budeme snažit udržet co nejdéle.

Tomáši, pomohl vám sobotní výkon k zahnání páteční deprese?Berdych: Určitě hrozně moc. Je úžasné, že se mi ta porážka s Tipsarevičem podařila rychle zaplašit. Fakt jsme hráli skvěle týmově, opravdu jsme se dobře doplňovali. Radek mě ze začátku držel. Po prvním setu jsme do toho šlápli a přejeli je víceméně na celé čáře. To je to nejlepší možné povzbuzení do nedělní dvouhry.

Co čekáte od Djokoviče? Berdych: Já bych byl rád, aby hrál stejně dobře jako dneska, aby mu to vydrželo. Doufám, že si ze čtyřhry přenese co nejvíc... Oni musí vyhrát dva zápasy ze dvou a od Djokoviče všichni čekají to jediný. Pro mě je to ta nejpříjemnější situace, v jaké můžu nastupovat. Nemám co ztratit, budu se snažit užít si to a třeba přinést hned ten první bod.

Určitě vám pomohli i čeští příznivci, kteří, ač v početní nevýhodě, byli hodně slyšet.Berdych: My jsme strašně šťastní, že máme takovou skupinku fanoušků, kteří se dokážou rovnat a bojovat s tolika tisíci srbských a nikdy se nevzdávají. Je to pátý neoficiální hráč našeho týmu.

Chybí jedna výhra a můžete začít přemýšlet o předvánoční Paříži. Štěpánek: Teď jsme ale v Bělehradu. To je jediný, co nás zajímá. Uvidíme, až v neděli večer.

Reklama