Hlavní obsah

Los rozhodl. Příští rok začnou tenisté Davis Cup doma proti Kazachstánu

BRUSEL

Čeští tenisté se v prvním kole Světové skupiny Davisova poháru roku 2011 utkají v domácím prostředí s nováčkem ve Světové skupině Kazachstánem. Rozhodl o tom středeční los v Bruselu. Zápas se uskuteční od 4. do 6. března. "Skvělé je, že po pěti utkáních v zahraničí budeme konečně hrát před domácími diváky a nemusíme absolvovat dlouhou cestu," reagoval kapitán Jaroslav Navrátil na výsledek losu.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Radek Štěpánek (vlevo) a Tomáš Berdych

Článek

Kazachstán postoupil do Světové skupiny poprvé o víkendu, když doma nečekaně porazil 5:0 Švýcary, kteří hráli bez Rogera Federera. "Jsme silný tým a každý, kdo na nás ve Světové skupině narazí, s námi bude mít problémy," řekl v euforii po postupu aktuálně nejlepší hráč Kazachstánu Andrej Golubjov, 39. hráč světového žebříčku ATP.

O úspěch se společně s ruským rodákem Golubjovem, který tenisově vyrůstal v Itálii, zasloužili Michail Kukuškin (82. ATP) a Jurij Šukin (137), ale tým může také zařadit Jevgenije Koroljova (83.).

„Kazachstán je sice nováček, ale i tak je to velice kvalitní tým. Musíme se dobře připravit a vyhnout se baráži,“ uvedl v rozhovoru pro fanouškovské stránky českého týmu na Facebooku Navrátil. Důležitá podle něj bude volba povrchu. „Golubjov je lepší na antuce, další jsou zase lepší na tvrdém povrchu. Musíme si s kluky sednout a dohodnout se.“

Nehrající kapitán českého týmu Jaroslav Navrátil.foto: Právo/Petr Horník

Pravděpodobně se po grandslamovém Australian Open bude hrát na rychlém povrchu taraflex, na kterém tenisté loni porazili Francii i Argentinu. "Asi nebude důvod taraflex měnit, když je zažitý," mínil kapitán.

Naplní Kazachstán hlediště v Ostravě?

A znovu by se tenisté měli představit v Ostravě. V ČEZ aréně tým odehrál poslední čtyři z pěti domácích zápasů. Navrátil si myslí, že by se hlediště mělo naplnit, i když Kazachstán není zvučný soupeř. "V Ostravě vždycky přišel plný dům. A když budeme hrát v plné síle s Tomášem i Radkem, tak Ostrava halu naplní," věřil Navrátil.

Češi letos skončili v semifinále, v kterém sice vedli v Srbsku 2:1 po čtyřhře, ale nakonec prohráli 2:3 na zápasy.

V případě postupu do čtvrtfinále se tenisté utkají s Argentinou, nebo Rumunskem. Potencionálním semifinálovým soupeřem Česka je Srbsko, což představuje šanci na odvetu za duel v Bělehradu.

„Soupeři ve druhém kole už by byli těžší. Argentinci i Rumuni jsou kvalitnější, v případě Argentiny navíc hraje roli cesta do Jižní Ameriky, kterou jsme si letos už vyzkoušeli. Čeká se návrat Del Potra po zranění, uvidíme, v jaké formě. Případné semifinále v domácím prostředí pro Rusku či Srbsku by bylo asi jednodušší než druhé kolo proti Argentině,“ konstatoval Navrátil.

Los 1. kola Davisova poháru 2011 (4.-6. března)
Česko - Kazachstán, Srbsko - Indie, Švédsko - Rusko, Argentina - Rumunsko, Chile - USA, Belgie - Španělsko, Chorvatsko - Německo, Francie - Rakousko

Reklama