Hlavní obsah

Nadal se musí naučit poslouchat tělo, řekl jeho lékař

Rafael Nadal se musí více naučit poslouchat tělo, pokud chce ještě několik let dominovat světové scéně. Španělskému deníku Marca to v rozhovoru řekl doktor Mikel Sánchez, který se stará o kolena tenisty. "Musí se naučit o sebe starat, aby vydržel hrát ještě hodně let," řekl Sánchez o Nadalovi. Čtyřiadvacetiletý tenista letos vyhrál Roland Garros, Wimbledon a US Open a s předstihem si zajistil první místo v žebříčku ATP na konci sezony.

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

Radost španělského tenisty Rafaela Nadala

Článek

Dohromady získal Nadal devět grandslamových titulů a sedm mu jich chybí k tomu, aby vyrovnal rekordních 16 vavřínů Rogera Federera. K tomu potřebuje především udržet bez problémů jeho kolena, kvůli kterým už několikrát během kariéry pauzíroval.

Především minulý rok měl Nadal po Australian Open velké problémy. Lékaři mu dávali plazmové injekce, aby vyléčili záněty šlach. "On bude hrát pořád se stejně obrovskou intenzitou a v tom případě hrozí, že se mu záněty vrátí, ale mohou se vyskytnout i na jiných kloubech, především na achilovkách," řekl Sánchez.

Omezit nebezpečí zranění může Nadal tím, že bude hrát mnohem méně turnajů. Letos třeba rodáka z Mallorky Sánchez přesvědčil, aby vynechal v dubnu Barcelonu, aby si jeho tělo oddechlo a bylo připraveno na další část sezony. S přibývajícím věkem bude muset Nadal dělat podobných rozhodnutí více. "Musí tělo vybalancovat a nebude se moci snažit vyhrávat v příštích deseti letech všechno," řekl lékař.

Problémem Nadala je, že trénuje mnoho hodin a vždy na sto procent. Při jeho fyzicky náročném stylu hry má více svalů a tělo je těžší. "Pak jsou klouby a šlachy více zatížené a s tím je spojeno více zranění," vysvětloval Sánchez.

Reklama