Hlavní obsah

Tenistky Benešová a Záhlavová-Strýcová ovládly v Tokiu čtyřhru

TOKIO

České tenistky Iveta Benešová a Barbora Záhlavová-Strýcová získaly v Tokiu titul ve čtyřhře. Ve finále porazily izraelsko-čínský pár Šahar Peerová, Šuaj Pcheng 6:4, 4:6, 10:8 a společně vyhrály už třetí letošní turnaj. Benešová se Záhlavovou-Strýcovou v Japonsku navázaly na triumfy z Paříže a mexického Monterrey.

Foto: www.pragueopen.cz

Tenistka Barbora Záhlavová-Strýcová

Článek

Ve finále dvouhry druhá hráčka světového žebříčku Caroline Wozniacká z Dánska porazila Rusku Jelenu Dementěvovou 1:6, 6:2, 6:3 a získala pátý letošní titul.

Dvacetiletá Wozniacká se tak opět přiblížila postu světové jedničky. V čele žebříčku vystřídá Američanku Serenu Williamsovou, pokud na následujícím turnaji v Pekingu postoupí alespoň do čtvrtfinále.

V Pekingu se Češkám nedařilo

Českým tenistkám se na úvod turnaje v Pekingu nedařilo. Lucie Šafářová prohrála s Němkou Andreou Petkovicovou 2:6, 3:6, Klára Zakopalova podlehla dvakrát 5:7 bývalé světové jedničce Srbce Jeleně Jankovičové.

Osmadvacetiletá Zakopalová nezvládla ani druhý zápas po týden starém postupu do finále turnaje v Soulu. Den poté totiž v prvním kole v Tokiu podlehla Američance Coco Vandewegheové.

Třiadvacetiletá Šafářová nedokázala navázat na výkony z nedávného turnaje v Québeku, kde došla do semifinále. První kolo navíc nezvládla na čtvrtém z posledních pěti podniků okruhu WTA.

Nadala v Bangkoku vyřadil krajan García-López

První tenista světa Španěl Rafael Nadal si v Bangkoku o titul nezahraje. V semifinále prohrál s krajanem Guillermem Garcíou-Lópezem 6:2, 6:7 a 3:6. Druhým finalistou je Fin Jarkko Nieminen, který porazil Němce Benjamina Beckera 6:3 a 6:2.

"Hrál velmi dobře, ale tuhle porážku jen tak nezkousnu," řekl po zápase Nadal, který využil jen dva z 26 brejkbolů. "Když zahodíte takové šance, tak se vyhrává velmi těžko. Soupeř naopak ty svoje dokázal využít, zatímco já zahazoval jednu za druhou," přidal. "Byl to jeden z těch zápasů... Stává se mi to tak jednou za dva roky," uvedl.

Pro čtyřiadvacetiletého Nadala byl turnaj v Bangkoku prvním startem po triumfu na US Open a do zápasu s 53. hráčem světa neprohrál v Thajsku ani set. Na Garcíu-Lópeze narazil na okruhu ATP potřetí v kariéře a předchozí dva zápasy vyhrál bez ztráty sady.

"Světovou jedničku jsem nikdy předtím neporazil, byl to nejlepší zápas v kariéře. Měl tolik šancí mi sebrat servis, a já se přesto udržel v zápase. Jsem v šoku," řekl po utkání García-López. "Připadal jsem si jako v rychlíku. Věděl jsem, že jestli chci porazit Rafu, tak na to nesmím myslet, protože bych se akorát dostal do problémů," dodal.

García-López si po překvapivém vítězství zahraje o titul potřetí v kariéře. Poprvé postoupil do finále loni v Kitzbühelu, kde nakonec zvítězil, letos neuspěl na trávě v Eastbourne.

Stejně jako jeho soupeř bude i Nieminen v neděli útočit na druhý titul v kariéře. Finský tenista si však ve finále na okruhu ATP zahraje již podesáté.

Čermák si v Kuala Lumpuru zahraje o titul ve čtyřhře

Český tenista František Čermák si na turnaji v Kuala Lumpuru zahraje o deblový titul. Spolu se Slovákem Michalem Mertiňákem porazil v semifinále čtyřhry Andreje Golubjova z Kazachstánu a Uzbeka Denise Istomina 6:3 a 6:4.

Ve finále na sebe narazí dva nejvýše nasazené páry, protože Čermák s Mertiňákem vyzvou turnajové jedničky a obhájce Mariusze Fyrstenberga a Marcina Matkowského z Polska. Česko-slovenská dvojice se v Kuala Lumpuru pokusí na třetí pokus ukončit sérii finálových proher v letošní sezoně. Celkem můžou získat šestý společný titul a Čermák dvaadvacátý.

Čermák s Mertňákem bojují o účast na Turnaji mistrů pro osm nejlepších párů sezony. Před turnajem v Malajsii jim patřilo dvanácté místo. Čermák si v Kuala Lumpuru zahrál po dlouhých čtyřech letech na okruhu ATP i dvouhru, poté co uspěl v kvalifikaci. Vypadl však hned v prvním kole.

Golubjova, který příští rok v březnu velmi pravděpodobně za Kazachstán nastoupí proti Česku v prvním kole Davisova poháru, však vyřazení v deblu příliš mrzet nemusí. Po výhře nad turnajovou pětkou Davidem Ferrerem ze Španělska si zahraje o druhý titul ve dvouhře v kariéře, poté co první získal letos v Hamburku. Jeho soupeřem bude čtvrtý nasazený Michail Južnyj z Ruska, který v semifinále porazil krajana Igora Andrejeva.

TOKIO (tvrdý povrch, dotace 2 000 000 dolarů):
Dvouhra žen - finále:
Wozniacká (1-Dán.) - Dementěvová (7-Rus.) 1:6, 6:2, 6:3.
Čtyřhra žen - finále:
Benešová, Záhlavová-Strýcová (ČR) - Peerová, Šuaj Pcheng (Izr./Čína) 6:4, 4:6, 10:8.
PEKING (tvrdý povrch):
Dvouhra žen - 1. kolo (dotace 4,5 miliónu dolarů):
Jankovičová (3-Srb.) - Zakopalová (ČR) 7:5, 7:5, Petkovicová (Něm.) - Šafářová (ČR) 6:2, 6:3, Schnyderová (Švýc.) - Švedovová (Kaz.) 6:1, 6:4, Govorcovová (Běl.) - Martinezová (Šp.) 6:3, 6:2, A. Bondarenková (Ukr.) - Čou I-miao (Čína) 6:2, 6:0, Dateová-Krummová (Jap.) - Medinaová (Šp.) 6:0, 6:4, Vesninová (Rus.) - Szávayová (Maď.) 7:6 (7:4), 1:6, 6:3, Bacsinszká (Švýc.) - Görgesová (Něm.) 3:6, 6:4, 7:6 (7:4).
BANGKOK (dotace 551 000 dolarů, tvrdý povrch):
Dvouhra mužů - semifinále:
García-López (Šp.) - Nadal (1-Šp.) 2:6, 7:6 (7:3), 6:3, Nieminen (Fin.) - Becker (Něm.) 6:3, 6:2.
KUALA LUMPUR (dotace 850 000 dolarů, tvrdý povrch):
Dvouhra - semifinále:
Južnyj (4-Rus.) - Andrejev (Rus.) 3:6, 6:0, 6:2, Golubjov (8-Kaz.) - Ferrer (5-Šp.) 7:5, 7:6 (7:4).
Čtyřhra - semifinále:
Čermák, Mertiňák (2-ČR/SR) - Golubjov, Istomin (Kaz.) 6:3, 6:4.

Reklama

Související témata:
  Kosťuková - Vondroušová dnes 16 : 00
20240420T16 : 00:00+0200
Kosťuková vs. Vondroušová
Kosťuková vs. Vondroušová
Kosťuková
Vondroušová