Hlavní obsah

Dánská tenistka Wozniacká se po výhře nad Kvitovou stane jedničkou

PEKING

Tenistka Caroline Wozniacká se stane novou světovou jedničkou. Dvacetiletá Dánka předstihne v pondělním vydání žebříčku WTA Serenu Williamsovou z USA díky postupu do čtvrtfinále turnaje v Pekingu. V čínské metropoli ve čtvrtek porazila českou hráčku Petru Kvitovou 6:3, 6:2. Při následném slavnostním ceremoniálu Wozniacká převzala na kurtu skleněnou trofej a květinovou jedničku na počest nástupu na tenisový trůn.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Dánka Caroline Wozniacká se po třetím kole turnaje Pekingu vyšvihla na první místo ženského tenisového žebříčku.

Článek

"Je to pro mě krásný večer. Byl to můj cíl být první hráčkou světa, kterou se za pár dnů opravdu stanu," řekla Dánka divákům.

V utkání s Kvitovou kráčela Wozniacká jasně za výhrou a postem světové jedničky. Česká tenistka sice vyhrála poslední vzájemný duel v osmifinále Wimbledonu ve dvou setech, ale tentokrát neměla šanci. Sice hned vzala soupeřce podání, ale pak měla v každém směru navrch Dánka. "Na žebříček jsem vůbec nemyslela, soustředím se jen na zápas, který zrovna hraju. Po Wimbledonu jsem si udělala pěknou pauzu, dobře jsem natrénovala a dostala se do formy. Teď jsem hrála opravdu dobré zápasy, mám z nich radost a turnaje mě baví," komentovala svou herní pohodu Wozniacká.

Vizitka nové světové jedničky
- Svobodná; dcera polských rodičů, matka Anna je bývalou volejbalovou reprezentantkou, otec Piotr hrál fotbal; profesionálním fotbalistou je rovněž bratr Patrick (hráč dánského klubu Brönshöj BK). - Žije v Monte Carlu; jako záliby uvádí házenou, fotbal, plavání či hru na klavír. - Profesionálkou od roku 2005; první turnaj WTA vyhrála v srpnu 2008 ve Stockholmu, zatím poslední před týdnem v Tokiu.

Sympatická Dánka dosud nevyhrála grandslamový turnaj, ale letos triumfovala v pěti turnajích, což se některé z hráček podařilo naposledy před třemi lety. I díky tomu a faktu, že o devět let starší Williamsová kvůli zranění nohy od Wimbledonu nehraje, se v pondělí stane jako dvacátá hráčka historie světovou jedničkou ve dvouhře.

Bez grandslamového titulu se na nejvyšší pozici objevily na čas také Srbka Jelena Jankovičová a Ruska Dinara Safinová. "Určitě je to teď můj další cíl, když už jsem se stala jedničkou. Jsem stále mladá a mám před sebou ještě hodně času. Teď zažívám fantastickou sezonu a mohu být na sebe pyšná," dodala Wozniacká.

Serena Williamsová se vrátila na první místo loni v listopadu a za svou kariéru strávila v čele dohromady 123 týdnů. To ji řadí na šesté místo historického pořadí, které vede Němka Steffi Grafová (377 týdnů).

Tenisový turnaj v Pekingu (tvrdý povrch):
Ženy (dotace 4,5 milionu dolarů):
Dvouhra - 3. kolo: Wozniacká (1-Dán.) - Kvitová (ČR) 6:3, 6:2, Ivanovičová (Srb.) - Dementěvová (7-Rus.) 7:6 (7:2), 7:6 (7:4), Li Na (9-Čína) - Kerberová (Něm.) 6:2, 6:0, Sevastovová (Lot.) - Petrovová (13-Rus.) bez boje.
Čtyřhra - čtvrtfinále: Chia-Jung Chuang, Govorcovová (Tchaj-wan/Běl.) - Peschkeová, Srebotniková (2-ČR/Slovin.) 7:6 (7:5), 6:2, Duševinová, Parraová (Rus./Šp.) - Szavayová, Záhlavová-Strýcová (Maď./ČR) 7:6 (8:6), 1:6, 10:6.
Muži (dotace 2,1 milionu dolarů):
Dvouhra - 2. kolo: Murray (2-Brit.) - Montaňés (Šp.) 7:5, 6:3, Söderling (3-Švéd.) - Almagro (Šp.) 7:5, 4:6, 6:3, Ferrer (8-Šp.) - Yen-Hsun Lu (Tchaj-wan) 6:3, 3:6, 6:1, Ljubičič (Chorv.) - Dolgopolov (Ukr.) 6:3, 7:6 (7:2

Reklama

Související témata: