Hlavní obsah

Djokoviče dusí pekingský smog

Srbskému tenistovi Novaku Djokovičovi se sice na turnaji v Pekingu daří, při zápasech ale trpí znečištěným ovzduším. Všudypřítomný smog byl palčivým tématem v Pekingu už před olympiádou v roce 2008, nyní na něj znovu poukázal druhý hráč světa.

Foto: David Gray , Reuters

Novak Djokovič na turnaji v Pekingu.

Článek

Djokovič v pátek postoupil přes Francouze Gillese Simona do semifinále, a tak na kurty olympijského centra musí ještě minimálně jednou. "Špatný vzduch vás trochu ovlivní, hlavně když hrajete proti někomu, se kterým čekáte dlouhé výměny. Je pak těžké se z nich oklepat, když nemáte čerstvý vzduch," uvedl po zápase s tradičně málo chybujícím Simonem.

Kvůli mlze rozsvěcují reflektory

Pořadatelé dokonce musí velmi časně rozsvěcet reflektory, aby diváci ze vzdálenější řad viděli přes mlhu na kurt. "Už jsem v těch podmínkách hrál na olympiádě. Není to nejsnadnější, ale musíte si zvyknout. Láhev s kyslíkem nebo něco takového u lavičky by byla skvělá," prohlásil Djokovič.

Zástupci mužského okruhu ATP přislíbili, že se budou problémem zabývat. Na souběžně hraném turnaji žen v čínské metropoli funkcionáři WTA žádné stížnosti nezaznamenali.

Tenisový turnaj v Pekingu (tvrdý povrch):
Muži (dotace 2,1 miliónu dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Djokovič (1-Srb.) - Simon (Fr.) 6:3, 6:2, Ljubičič (Chorv.) - A. Murray (2-Brit.) 6:3, 6:2, Ferrer (8-Šp.) - Söderling (3-Švéd.) 6:2, 6:4, Isner (USA) - Davyděnko (4-Rus.) 7:6 (7:2), 6:4.
Semifinálové dvojice: Ljubičič - Ferrer, Djokovič - Isner.
Ženy (dotace 4,5 miliónu dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Wozniacká (1-Dán.) - Ivanovičová (Srb.) 7:6 (7:1), 6:4, Zvonarevová (2-Rus.) - Schiavoneová (5-It.) 6:0, 6:2, Li Na (9-Čína) - Sevastovová (Lot.) 7:6 (8:6), 6:3, Peerová (15-Izr.) - Bacsinszká (Švýc.) 7:6 (7:4), 6:4.
Semifinálové dvojice: Li Na - Zvonarevová, Wozniacká - Peerová.

Reklama

Související témata: