Hlavní obsah

Monfils vrátil v Tokiu Štěpánkovi semifinálovou prohru z Brisbane

Radek Štěpánek vypadl v semifinále tenisového turnaje v Tokiu po porážce 3:6, 3:6 s pátým nasazeným Gaelem Monfilsem z Francie. Český hráč odehrál v japonské metropoli teprve druhé kompletní utkání. V předchozích dvou kolech mu jeden soupeř vzdal a druhý vůbec nenastoupil. Monfils, čtvrtfinálový přemožitel turnajové dvojky Andyho Roddicka z USA, vyřadil Štěpánka za 69 minut.

Foto: Shizuo Kambayashi, ČTK/AP

Radek Štěpánek během zápasu s Francouzem Monfilsem.

Článek

Jednatřicetiletý Štěpánek hrál v této sezóně semifinále teprve podruhé a nenavázal na výsledek z Brisbane z úvodu roku. Tam shodou okolností právě přes Monfilse prošel až do finále, ve kterém pak ale nestačil na Roddicka.

"Tehdy jsem měl ale problémy s ramenem a nemohl jsem podávat na sto procent. Dnes jsem byl mnohem silnější," srovnal Monfils tokijský duel s lednovým v Brisbane, v němž Štěpánkovi podlehl hladce 2:6, 1:6.

Monfilsovým finálovým soupeřem v Tokiu bude světová jednička Rafael Nadal. Španělský tenista po více než dvouapůlhodinové bitvě udolal Viktora Troického ze Srbska 7:6, 4:6 a 7:6, i když čelil v tie-breaku třetího setu dvěma mečbolům.

Finalista Davis Cupu Troicki měl navíc velkou šanci i za stavu 6:5, kdy podával na vítězství a vedl 30:15. Udělal však dvojchybu, pokazil jednoduchý volej a forhendem do sítě poslal zápas do druhé zkrácené hry v zápasu. V ní vedl 6:5 a 7:6, ale favorit Nadal následně třemi míčky za sebou skóre otočil a dosáhl na 65. výhru v sezóně.

"V prvním setu jsem hrál dobře, ale pak jsem ztratil koncentraci," uvedl Španěl, jenž minulý týden ve stejné fázi v Bangkoku překvapivě podlehl krajanovi Guillermu Garcíovi-Lópezovi. "Sezóna je dlouhá a neustále čelíme velkému tlaku, takže není těžké ztratit soustředění. A přesně to se stalo," dodal Nadal, jenž navíc v pátek ponocoval, aby viděl kvalifikační výhru španělských fotbalistů 3:1 nad Litvou.

Wozniacká může posun do čela žebříčku oslavit titulem v Pekingu

Už pouze jedna výhra dělí dánskou tenistku Caroline Wozniackou od toho, aby oslavila blížící se posun do čela žebříčku WTA ziskem titulu na turnaji v Pekingu. Designovaná světová jednička se ve finále utká s Ruskou Věrou Zvonarevovou.

Dvacetiletá Wozniacká, která si zajistila pozici jedničky po vítězství ve třetím kole nad Češkou Petrou Kvitovou, zdolala v Pekingu v semifinále 7:5, 6:2 Šahar Peerovou z Izraele. Dcera polských imigrantů vyhrála tři z posledních čtyř turnajů, do nichž nastoupila. Jedinou porážku v minulých dvou měsících utrpěla v semifinále US Open od Zvonarevové, v neděli tak bude mít šanci na odvetu.

Šestadvacetiletá Ruska se musela v dnešním duelu s domácí Li Na vyrovnat s místním bouřlivým publikem, ale postoupila relativně hladce po setech 6:3, 6:3. Už teď má Zvonarevová jistotu, že v pondělí stane poprvé v kariéře na třetím místě žebříčku.

V mužském finále se představí loňský šampión Novak Djokovič, jenž si semifinálovou výhrou 7:6, 6:4 nad Američanem Johnem Isnerem zároveň zajistil účast na Turnaji mistrů v Londýně. Aktuální světová dvojka se přestaví na finále sezony okruhu ATP počtvrté za sebou, před dvěma lety v Šanghaji turnaj vyhrála. Jistou účast zatím měli pouze vítězové letošních grandslamů Roger Federer a Rafael Nadal.

Třiadvacetiletý Djokovič se v pekingském finále utká se Španělem Davidem Ferrerem, jenž udolal Chorvata Ivana Ljubičiče 6:4, 4:6 a 6:4.

TOKIO
Dvouhra - semifinále:
Monfils (5-Fr.) - Štěpánek (ČR) 6:3, 6:3, Nadal (1-Šp.) - Troicki (Srb.) 7:6 (7:4), 4:6, 7:6 (9:7), Nadal (1-Šp.) - Troicki (Srb.) 7:6 (7:4), 4:6, 7:6 (9:7).
Čtyřhra - semifinále:
Seppi, Tursunov (It./Rus.) - Čermák, Mertiňák (4-ČR/SR) 6:3, 3:6, 10:4.
PEKING
Dvouhra mužů - semifinále:
Djokovič (1-Srb.) - Isner (USA) 7:6 (7:1), 6:2, Ferrer (8-Šp.) - Ljubičič (Chorv.) 6:4, 4:6, 6:4.
Dvouhra žen - semifinále:
Zvonarevová (2-Rus.) - Li Na (9-Čína) 6:3, 6:3, Wozniacká (1-Dán.) - Peerová (15-Izr.) 7:5, 6:2.
Čtyřhra žen - finále:
Chuang Chia-jung, Govorcovová (Tchaj-wan/Běl.) - Dulková, Pennettaová (1-Arg./It.) 7:6 (7:2), 1:6, 10:7.

Reklama

Související témata: