Hlavní obsah

Berdych v Šanghaji prohrál, ale bude šestý na světě

Tenista Tomáš Berdych skončil na turnaji série Masters v Šanghaji v třetím kole. Nad síly českého hráče a finalisty Wimbledonu byl Španěl Guillermo García-López, kterému podlehl ve dvou setech 6:7 a 3:6. Překvapením dne však byla porážka světové jedničky Rafaela Nadala s Rakušanem Jürgenem Melzerem.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Tomáš Berdych na turnaji v Šanghaji.

Článek

I přes porážku se Berdych stane v pondělí poprvé v kariéře šestým hráčem světa. Aktuálně sedmý tenista žebříčku ATP přeskočí Rusa Nikolaje Davyděnka, který neobhájí šanghajský titul a přijde skoro o tisíc bodů. Před českého hráče se mohl teoreticky dostat Španěl David Ferrer, ale k tomu musel hrát v Číně finále, jenomže skončil stejně jako Berdych v 3. kole. Španěla porazil Švéd Robin Söderling.

"Tom si to zasloužil a taky všichni lidi kolem něj, protože hodně pracoval a snažil se zlepšit," napsal ČTK ze Šanghaje v textové zprávě Berdychův trenér Tomáš Krupa. "Ještě ale není konec roku a máme před sebou ještě jeden hlavní cíl, a to je Londýn (Turnaj mistrů). A tam ještě není, takže zase musí makat," dodal Krupa.

Šanci kvalifikovat se poprvé na Turnaj mistrů má pětadvacetiletý Berdych poměrně velkou. V aktuálním pořadí za tuto sezonu je šestý a stejná pozice mu zůstane i po Šanghaji. Definitivně se o složení osmičky pro londýnské finále rozhodne zřejmě až na posledním turnaji série Masters v pařížské hale Bercy od 7. listopadu.

Žebříčkově je Berdych v historii pátým nejlepším Čechem a může se brzy dotáhnout na Jiřího Nováka, který se v kariéře dostal až na páté místo. Výše z českých hráčů byli pouze někdejší světová jednička Ivan Lendl, Petr Korda (2.) a Jan Kodeš (5.).

García-López hrál pestře a měnil rytmus

Berdych, který měl před prvním utkáním s Tommym Robredem žaludeční problémy a zápas dohrál značně vyčerpaný, musel s Garcíou-Lópezem bojovat v dlouhých výměnách. Zápas začal kvůli dešti s dvouhodinovým zpožděním a skvěle se pohybující Španěl pak hrál pestře, měnil rytmus a občas se snažil zkracovat hru.

V prvním setu Berdych prohrával s přemožitelem světové jedničky Rafaela Nadala z Bangkoku již 3:5, ale za stavu 4:5 odvrátil esem setbol a dotáhl sadu do tie-breaku. Zkrácenou hru rozhodl jeden ztracený servis po Berdychově chybě z bekhendu. "Nééé," zakřičel si český hráč poté, co ztratil úvodní sadu za hodinu a devět minut.

Berdych má letos lehce pasivní bilanci ve zkrácené hře. Podle statistik ATP jich i s tou proti Garcíovi-Lópezovi prohrál patnáct z 27.

Ve druhé sadě přišel Berdych o podání ve čtvrté hře, ale tentokrát nedokázal odpovědět. Při podání Garcíi-Lópeze už si nevypracoval ani jeden brejkbol.

Účast na Turnaji mistrů si v Šanghaji zajistil Brit Andy Murray díky postupu do čtvrtfinále po výhře nad Francouzem Jeremym Chardym 6:3 a 6:4.

Nečekaně už ve třetím kole vypadl favorizovaný Nadal, jenž podlehl 1:6, 6:3 a 3:6 Rakušanu Melzerovi. Devětadvacetiletý semifinalista Roland Garros, jenž prožívá životní sezonu, přitom v dosavadních třech zápasech s devítinásobným grandslamovým šampionem Nadalem nevyhrál ani set.

Tenisový turnaj mužů série Masters v Šanghaji:
Dvouhra - 3. kolo:
García-López (Šp.) - Berdych (7-ČR) 7:6 (7:4), 6:3, Djokovič (2-Srb.) - Gasquet (Fr.) 6:1, 6:1, Murray (4-Brit.) - Chardy 6:3, 6:4, Melzer (13-Rak.) - Nadal (1-Šp.) 6:1, 3:6, 6:3, Söderling (Švéd.) - Ferrer (11-Šp.) 7:5, 6:4, Tsonga (12-Fr.) - Mayer (Něm.) 7:5, 6:3, Federer (3-Švýc.) - Seppi (It.) 6:3, 6:4, Monaco (Arg.) - Zverev (Něm.) 6:0, 6:2.
Čtyřhra - 2. kolo:
Čermák, Mertiňák (7-ČR/SR) - Dlouhý, Štěpánek (ČR) 7:6 (7:4), 4:6, 10:8, Melzer (13-Rak.) - Nadal (1-Šp.) 6:1, 3:6, 6:3, Söderling (Švéd.) - Ferrer (11-Šp.) 7:5, 6:4, Tsonga (12-Fr.) - Mayer (Něm.) 7:5, 6:3

Reklama

Související témata: