Hlavní obsah

Ivanovičová je zpět. Někdejší jednička po dvou letech vyhrála tenisový turnaj

LINEC

Srbská tenistka Ana Ivanovičová se připomněla fanouškům, když se po dvou letech znovu radovala z titulu na okruhu WTA. V rakouském Linci v neděli udolala Patty Schnyderovou ve dvou setech, právě v Linci přitom získala v roce 2008 pohledná 22letá tenistka poslední titul.

Článek

Na rok 2008 má Ivanovičová jen ty nejlepší vzpomínky. Vyhrála tehdy grandslamový French Open a na dvanáct týdnů se usadila v čele světového žebříčku. Pak ale následoval herní pokles a dlouhé čekání na další úspěch. „Vyhrát znovu po dvou letech je tak báječné, prostě neuvěřitelné,“ radovala se v neděli srbská hráčka. „Tak dlouho jsem na to čekala... Ale tvrdě jsem dřela, abych toho znovu dosáhla.“

Možná se díky triumfu v Linci vrátí Ivanovičová na hvězdné tenisové nebe. Před dvěma lety měla skvěle našlápnuto, už od začátku sezóny jí vše vycházelo. Na začátku roku se probila do finále Australian Open, o čtyři měsíce později dobyla Paříž, jednoduše to vypadalo, že tenis objevil další z řady fotogenických, charismatických hvězd. A jednu z nejhezčích na okruhu WTA...

Ale pak se vše zlomilo, hodnotí USA Today. Přišly frustrující porážky, rychlé konce na grandslamech, změny koučů, podlomená sebedůvěra a potoky slz. A k tomu všemu samozřejmě i propad žebříčkem. Snad všichni vrcholoví tenisté  zažívají vrcholy i pády, ale Ana procházela mnohem hlubší krizí. Tenis ani dobré údery nezapomněla, neztratila příliš ze své síly a rychlosti, nebojovala s vleklými zraněními, jenže chyběla konzistence a sebedůvěra.

V Linci možná položila základy svého návratu na špici, do první světové pětky, možná ještě výše. Během krize se propadla až na 65. pozici, nyní už je 26. v pořadí. Zdá se, že se pro Ivanovičovou vše v dobré obrací.

Velký podíl na tom má podle USA Today kouč Heinz Gunthardt, který pracoval i se Steffi Grafovou před jejím odchodem z vrcholového tenisu. Ivanovičová se s trenérem dala dohromady na jaře a zlepšení je od té doby patrné. Srbská tenistka chce hrát ještě na turnaji na Bali, pak chce zhodnotit přínos spolupráce s Gunthardtem. Ať se rozhodne jakkoliv, jisté je, že se může na svou hru i výsledky po dlouhých měsících zase dívat pozitivně.

Reklama

Související témata: