Hlavní obsah

Turnaj mistryň určí tenisovou jedničku na konci roku

DAUHÁ

Na Turnaji mistryň se stejně jako před rokem rokem rozhodne o tom, která tenistka bude jedničkou na konci sezóny. Blíže k udržení trůnu má Caroline Wozniacká, ale teoretickou šanci Dánku sesadit má Ruska Věra Zvonarevová.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Dánská tenistka Caroline Wozniacká má ke trůnu nejblíže.

Článek

Dvacetiletá Wozniacká se dostala do čela dvouhry WTA 11. října a když v Dauhá vyhraje dvakrát ve skupině, pozici si udrží. Pokud vyhraje ve skupině pouze jednou, pak bude potřebovat, aby Zvonarevová ztratila ve skupině jednu dvouhru. A když Ruska prohraje ve skupině dvakrát, Dánce k pozici jedničky stačí dvakrát nastoupit.

Věra Zvonarevová může ještě Wozniackou ohrozit.foto: ČTK/AP

Ruska má šanci být jedničkou v případě, že vyhraje všechny tři zápasy ve skupině a postoupí do finále, nebo zvítězí dvakrát a celý Turnaj mistryň pak vyhraje. Musí ale doufat, že Wozniacká pokazí skupinu.

O jedničce se na Turnaji mistryň rozhodovalo i loni. Američanka Serena Williamsová tehdy uspěla na úkor Rusky Dinary Safinové.

Už nyní je jisté, že na konci roku bude mít žebříček počtvrté za sebou jinou jedničku. V roce 2007 byla královnou Justine Heninová z Belgie, po ní vládla Srbka Jelena Jankovičová (2008) a minulý rok Serena Williamsová. Od konce sezóny 2007 se na prvním místě žebříčku dvouhry WTA vystřídalo sedm tenistek, změn v čele bylo celkem třináct.

Reklama

Související témata: