Hlavní obsah

Peschkeová se Srebotnikovou postoupily do finále Turnaje mistryň

DAUHÁ

Česká tenistka Květa Peschkeová postoupila společně se Slovinkou Katarinou Srebotnikovou do finále čtyhřy na Turnaji mistryň. V dnešním semifinále v Dauhá porazily americko-australský pár Lisa Raymondová, Rennae Stubbsová 7:6 a 6:3.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Česká tenistka Květa Peschkeová

Článek

Peschkeová se Srebotnikovou v prvním setu podávaly za stavu 6:5 na vítězství. Neuspěly a sadu pro sebe nakonec rozhodly až v dramatickém tie-breaku, který vyhrály 10:8. Ve druhé sadě česko-slovinský pár prohrával 1:3, ale pak získal pět gamů za sebou a postoupil.

"Začaly jsme výborně, ale soupeřky ukázaly svou sílu a dokázaly se vrátit do hry, zatímco my se trošku hledaly," řekla Peschkeová. "V koncovkách jsme se ale soustředily a zlepšily. Rennae a Lisa jsou jedním z nejlepších párů historie a zvláště na síti jsou skvělé," ocenila česká fedcupová reprezentantka soupeřky. Raymondová a Stubbsová společně vyhrály třiatřicet turnajů ve čtyřhře.

Pětatřicetiletá Peschkeová si finále Turnaje mistryň zahraje podruhé. Před dvěma lety podlehla spolu se Stubbsovou ve finále tehdejším světovým jedničkám Caře Blackové, Liezel Huberové. V neděli se po boku Srebotnikové utká s argentinsko-italským párem Gisela Dulková, Flavia Pennettaová, který v semifinále zdolal americko-kazašskou dvojici Vania Kingová, Jaroslava Švedovová dvakrát 6:4.

Úspěch v prvním zápase v Dauhá zajistil Peschkeové a Srebotnikové prémii 187.500 dolarů (3,3 milionu korun). Vítězky nedělního deblového finále dostanou 375.000 dolarů.

Clijstersová po autonehodě postoupila do finále Turnaje mistryň

Belgická tenistka Kim Clijstersová a světová jednička Caroline Wozniacká z Dánska se utkají ve finále Turnaje mistryň. Šampionka z let 2002 a 2003 Clijstersová v dnešním semifinále porazila 7:6 a 6:1 Australanku Samanthu Stosurovou, Wozniacká po setech 7:5 a 6:0 vyřadila Rusku Věru Zvonarevovou.

Clijstersovou těsně před začátkem utkání potkala nepříjemnost, cestou do areálu měla automobilovou nehodu. Na internetovém serveru Twitter zveřejnila fotografii oficiálního vozu s poškozenými pravými předními dveřmi. "Měli jsme nehodu cestou na kurty. Všichni jsme v pořádku," okomentovala ji.

Navzdory tomuto incidentu Clijstersová i v pátém vzájemném zápase porazila finalistku letošního Roland Garros. Úvodní sadu pro sebe rozhodla v tie-breaku a ve druhém setu už povolila soupeřce jen jeden game.

Wozniacká ve druhém semifinále oplatila Zvonarevové porážku ze semifinále letošního US Open. Zaváhala jen v prvním setu, kdy promarnila vedení 4:1 a Zvonarevová za stavu 5:4 podávala na zisk sady. Od té doby však druhá nasazená prohrála devět gamů za sebou. Ve druhém setu uhrála pouze čtyři fiftýny, z toho jen jeden při vlastním podání.

Kukuškin si v Petrohradu zahraje první finále v kariéře

Kazašský tenista Michail Kukuškin si poprvé v kariéře zahraje finále turnaje elitního okruhu ATP. Na podniku v Petrohradu dvaadvacetiletý hráč, s nímž se mohou čeští tenisté potkat v prvním kole příštího ročníku Davisova poháru, porazil Ukrajince Ilju Marčenka 6:3 a 6:4.

Kukuškinovi se povedl vstup do semifinálového duelu a v prvním setu vedl už 5:1. Druhou sadu rozhodl brejkem v devátém gamu, pak utkání při vlastním servisu dovedl k vítězství. "Chtěl jsem jenom hrát co nejlépe. Byl jsem uvolněný a to mi pomohlo vyhrát," řekl po postupu 88. hráč světa, který na cestě turnajem porazil i Francouze Jeremyho Chardyho a Srba Janka Tipsareviče.

Ve finále se utká s nejvýše nasazeným Michailem Južným. Ruský tenista porazil v duelu domácích hráčů 7:5, 4:6 a 7:6 Dmitrije Tursunova. V tie-breaku rozhodujícího setu odvrátil čtyři soupeřovy mečboly, než vyhrál 10:8.

Outsider Haider-Maurer postoupil na turnaji ve Vídni do finále

Rakouský tenista Andreas Haider-Maurer se na domácím turnaji ve Vídni překvapivě dostal až do finále. Třiadvacetiletý hráč, jemuž patří až 157. příčka ve světovém žebříčku, porazil v dnešním semifinále Němce Michaela Berrera 7:6, 6:7 a 6:3. O titul se utká s nejvýše nasazeným krajanem Jürgenem Melzerem, který obhajuje triumf z loňského roku.

Haider-Maurer se do hlavní soutěže dostal po neúspěchu v kvalifikaci místo zraněného Lotyše Ernesta Gulbise a zdálo se, že se "proslaví" především výhrou v prvním kole nad veteránem Thomasem Musterem. Nakonec se však ve Vídni dočkal životního úspěchu, nikdy dříve nepostoupil na turnaji ATP ani do čtvrtfinále.

Rakouští fanoušci se mohou těšit na první čistě domácí finále od roku 1988, kdy Horst Skoff porazil Mustera.

Tenisový Turnaj mistryň v Dauhá (tvrdý povrch, dotace 4,55 milionu dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Wozniacká (1-Dán.) - Zvonarevová (2-Rus.) 7:5, 6:0, Clijstersová (3-Belg.) - Stosurová (5-Austr.) 7:6 (7:3), 6:1.
Čtyřhra - semifinále:
Peschkeová, Srebotniková (ČR/Slovin.) - Raymondová, Stubbsová (USA/Austr.) 7:6 (10:8), 6:3, Dulková, Pennettaová (Arg./It.) - Kingová, Švedovová (USA/Kaz.) 6:4, 6:4.
Tenisový turnaj mužů v Montpellieru (tvrdý povrch, dotace 650.000 eur):
Dvouhra - semifinále:
Monfils (3-Fr.) - Tsonga (2-Fr.) 7:6 (7:2), 2:6, 6:4, Ljubičič (4-Chorv.) - Montaňés (6-Šp.) 6:3, 7:6 (7:4).
Tenisový turnaj mužů ve Vídni (tvrdý povrch, dotace 650.000 eur):
Dvouhra - semifinále:
Melzer (1-Rak.) - Almagro (3-Šp.) 6:4, 6:4, Haider-Maurer (Rak.) - Berrer (Něm.) 7:6 (8:6), 6:7 (1:7), 6:3.
Tenisový turnaj mužů v Petrohradu (tvrdý povrch, dotace 663.750 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Južnyj (1-Rus.) - Tursunov (Rus.) 7:5, 4:6, 7:6 (10:8), Kukuškin (Kaz.) - Marčenko (Ukr.) 6:3, 6:4.

Reklama