Hlavní obsah

Clijstersová zdolala Wozniackou a potřetí vyhrála Turnaj mistryň

PRAHA

Belgičanka Kim Clijstersová vyhrála potřetí v kariéře tenisový Turnaj mistryň. Ve finále v neděli porazila světovou jedničku Caroline Wozniackou z Dánska 6:3, 5:7 a 6:3. Předchozí triumfy si připsala v letech 2002 a 2003. Podobný úspěch se podařil v minulosti jen Chris Evertové, Martině Navrátilové, Steffi Grafové a Monice Selešové.

Foto: Kamran Jebreili, ČTK/AP

Belgická tenistka Kim Clijstersová s trofejí pro vítězku Turnaje mistryň

Článek

V boji o vítězství v deblové části soutěže neuspěla stejně jako předloni česká tenistka Květa Peschkeová. Se Slovinkou Katarinou Srebotnikovou podlehly ve finále argentinsko-italskému páru Gisela Dulková, Flavia Pennettaová 5:7 a 4:6.

Pětatřicetiletá Peschkeová a její spoluhráčka si rozdělí bonus 187 500 dolarů (3,3 miliónu korun) za to, že v sobotním semifinále porazily americko-australskou dvojici Lisa Raymondová, Rennae Stubbsová. Právě se Stubbsovou marně bojovala Peschkeová o titul na Turnaji mistryň před dvěma roky.

Woznická zaváhala v úvodu třetí sady 

Sedmadvacetiletá Clijstersová za triumf v Dauhá obdrží 1,45 miliónu dolarů, na turnajových odměnách už během kariéry posbírala přes 21 miliónů dolarů. Přestože letos nastoupila jen do 11 turnajů, pět z nich včetně US Open vyhrála.

V nedělním finále dlouho udávala tempo hry a zdálo se, že si připíše hladkou výhru ve dvou setech. O sedm let mladší Wozniacká se však dostala z nepříznivého stavu 1:4 v druhé sadě a přesnými údery přinutila Clijstersovou k chybám.

Svou šanci však Dánka promarnila v úvodu rozhodujícího setu, kdy nepotvrdila brejk a zkušenější Belgičanku už ze sedla nesesadila. Po dvou hodinách a 20 minutách tak mohla zvednout ruce nad hlavu šťastná maminka dvouleté dcery Jady.

"Měla jsem pocit, že to nikdy neskončí. Byla to velká bitva, se skvělými údery a náročná na kondici," řekl vítězka. "Ve třetím setu to bylo těsné. Hrála dobře, zvlášť v klíčových momentech. Zkušenosti sehrály velkou roli," mínila Wozniacká.

Přestože stále čeká na velký turnajový triumf, po životní sezoně si znovu upevnila pozici světové jedničky. "Pro Caroline je to zklamání, ale má před sebou skvělou budoucnost. Já nevím, kolik let mi to ještě takhle půjde," uvedla Clijstersová, která v Dauhá hrála poprvé od zářijového triumfu na US Open.

Wozniacká se snažila nic si z porážky nedělat. "Pořád mám za sebou úžasný rok. Vyhrála jsem šest turnajů a porazila spoustu výborných hráček. Můžu být na tuhle sezonu pyšná," řekla Dánka, která má v této sezoně nejvíc titulů ze všech tenistek. "Dneska jsem prohrála, ale je to jeden zápas. Teď už s tím nic nenadělám. Po sezoně se zase vrhnu do tréninku," dodala Wozniacká.

Melzer otočil finále s Haiderem-Maurerem a obhájil titul ve Vídni

Rakušan Jürgen Melzer obhájil titul na tenisovém turnaji ve Vídni. Ve finále udolal 157. hráče světa Andrease Haidera-Maurera 6:7, 7:6 a 6:4. Objev turnaje Haider-Maurer dokonce ve druhém setu podával za stavu 5:4 na vítězství v zápase, nervozita a dvě dvojchyby jej však připravily o ještě lepší životní výsledek.

Nejvýše nasazený Melzer dokázal závěr druhého setu nakonec otočit a ve třetím mu stačil jediný úspěšný brejk v sedmé hře. Dvanáctý hráč světa si připsal první letošní titul a potvrdil, že v 29 letech zažívá svou nejlepší sezonu. Zároveň si uchoval naději na účast v Turnaji mistrů.

Haider-Maurer se do hlavní soutěže dostal po neúspěchu v kvalifikaci místo zraněného Lotyše Ernesta Gulbise a zdálo se, že se "proslaví" především výhrou v prvním kole nad veteránem Thomasem Musterem. Nakonec se však ve Vídni dočkal životního úspěchu, nikdy dříve nepostoupil na turnaji ATP ani do čtvrtfinále.

Kukuškin vyhrál v Petrohradu svůj premiérový titul

Kazach Michail Kukuškin vyhrál svůj první tenisový turnaj okruhu ATP v kariéře. V Petrohradu zdolal ve finále Rusa Michaila Južného 6:3 a 7:6, přestože žebříčkově za svým soupeřem zaostává o 78 míst.

Dvaadvacetiletý hráč, s nímž se mohou čeští tenisté potkat v prvním kole příštího ročníku Davisova poháru, při své premiérové účasti ve finále vzal Južnému dvakrát servis v první sadě. Přestože mnohem zkušenější Rus mohl získat druhý set, za stavu 6:5 se mu nepovedlo udržet servis a v tie-breaku už tahal za kratší konec.

Pro Kukuškina to byla zdařilá odveta za loňské semifinále turnaje v Moskvě, kdy proti Južnému uhrál jen tři gamy.

Monfils vyhrál v Montpellieru a má třetí titul v kariéře

Vítězem tenisového turnaje v Montpellieru se stal Francouz Gael Monfils. Třetí nasazený ve finále zdolal turnajovou čtyřku Chorvata Ivana Ljubičiče 6:2, 5:7 a 6:1 a připsal si třetí titul v kariéře.

Čtyřiadvacetiletý Monfils byl letos ve finále turnaje již dvakrát, ale vždy odešel poražen. Naposledy před měsícem v Tokiu, kde nestačil na světovou jedničku Rafaela Nadala. I proto měl dnes o motivaci více titul získat.

O sedm let starší Ljubičič sice z dosavadních šesti vzájemných zápasů čtyřikrát vyhrál, dnes však byl od začátku pozadu. Ve druhé sadě zvládl koncovku, ovšem v rozhodujícím setu již neměl šanci. Svou sbírku deseti turnajových triumfů tak nerozšířil.

Tenisový Turnaj mistryň v Dauhá (tvrdý povrch, dotace 4,55 milionu dolarů):
Dvouhra - finále:
Clijstersová (3-Belg.) - Wozniacká (1-Dán.) 6:3, 5:7, 6:3.
Čtyřhra - finále:
Dulková, Pennettaová (1-Arg./It.) - Peschkeová, Srebotniková (2-ČR/Slovin.) 7:5, 6:4.
Tenisový turnaj mužů ve Vídni (tvrdý povrch, dotace 650.000 eur):
Dvouhra - finále:
Melzer (1-Rak.) - Haider-Maurer (Rak.) 6:7 (10:12), 7:6 (7:4), 6:4.
Čtyřhra - finále:
Nestor, Zimonjič (1-Kan./Srb.) - Fyrstenberg, Matkowski (3-Pol.) 7:5, 3:6, 10:5.
Tenisový turnaj mužů v Petrohradu (tvrdý povrch, dotace 663.750 dolarů):
Dvouhra - finále:
Kukuškin (Kaz.) - Južnyj (1-Rus.) 6:3, 7:6 (7:2).
Čtyřhra - finále:
Bracciali, Starace (It.) - Bopanna, Kúreší (2-Ind./Pák.) 7:6 (8:6), 7:6 (7:5).
Tenisový turnaj mužů v Montpellieru (tvrdý povrch, dotace 650.000 eur):
Dvouhra - finále:
Monfils (3-Fr.) - Ljubičič (4-Chorv.) 6:2, 5:7, 6:1.
Čtyřhra - finále:
Huss, Hutchins (Austr./Brit.) - M. López, Schwank (4-Šp./Arg.) 6:2, 4:6, 10:7.

Reklama

Související témata: