Hlavní obsah

Caroline Wozniacká vládne tenistkám. Je správnou královnou?

PRAHA

Turnaj mistryň v Dauhá potvrdil, že královnou dámského světového tenisu pro rok 2010 se definitivně stala Dánka Caroline Wozniacká. Pro mnohé tenisové fanoušky je však dvacetiletá rodačka z Odense jen další nevýraznou jedničkou, která se dostala na trůn za pomoci zranění klíčových soupeřek či jistou shodou příznivých okolností a svoji pozici si dlouho neudrží.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Caroline Wozniacká vládne tenistkém. Udrží se na trůnu?

Článek

Wozniackou pak řadí po bok Dinary Safinové či Jeleny Jankovičové, které se v posledních dvou letech rovněž dostaly na první příčku žebříčku WTA, aniž by zvedly nad hlavu pohár pro vítězku jednoho ze čtyř grandslamových turnajů. „Jsem pyšná na to, co jsem letos dokázala. Grandslamové vítězství je teď mým dalším cílem,“ prohlásila na konci sezony sebevědomá blondýnka.

Heninová, Šarapovová, Ivanovičová, Jankovičová, Safinová, S. Williamsová a Wozniacká - tak vypadá seznam hráček, které se v průběhu posledních tří sezon dostaly na první příčku žebříčku. Jaký rozdíl oproti mužskému profesionálnímu okruhu, kde se na prvním místě už roky střídá dvojice Rafael Nadal a Roger Federer.

Fluktuace světových jedniček a jejich následný žebříčkový pád připomíná chaos v mužském tenisu v „předfedererovském období" z přelomu tisíciletí, kdy se během tří let na čele vedle Peta Samprase a Andre Agassiho střídala jména jako Carlos Moya, Jevgenij Kafelnikov, Patrick Rafter, Marat Safin či Gustavo Kuerten.

Nástup dvojvládí Federer-Nadal vrátil mužskému tenisu jasný řád a diváckou atraktivitu, která současnému ženskému tenisu chybí. Také proto se nedávno skončený Turnaj mistryň, bez účasti sester Williamsových, zejména v zámoří označoval jako souboj „lehkých vah“ s těžko předvídatelnými výsledky.

Jednička, která neporazila sestry Williamsovy

Wozniacká se na trůn probila pro fanouška neatraktivním defenzivním stylem, založeným na strojovém vracení míčů, opatrné a fyzicky náročné hře. Nejednoho, zejména pak mužského, příznivce tak její přítomnost na kurtu lákala spíše atraktivním vzhledem a odvážnými modely.

Ale Wozniacká je prostě světovou jedničkou, což je nezpochybnitelný fakt. Vyhrála letos šest turnajů a 61 zápasů, což se žádné jiné tenistce na okruhu WTA nepodařilo. Jenže zřejmě jen málokdo ji bere jako jasnou vládkyni. A to i kvůli tomu, že tři hráčky z elitní pětky ještě nikdy neporazila. Se Serenou Williamsovou a Kim Clijstersovou má shodně negativní bilanci 0:2, s Venus Williamsovou dokonce 0:4.

Právě sestry Williamsovy v nedávné minulosti neskrývaly posměšky na adresu Rusky Dinary Safinové, která sice žebříčkově ženskému tenisu vládla, ale důležité grandslamové tituly sbíraly především americké sestry.

Safinová se držela na prvním místě šestadvacet týdnů, ale pak následoval pád a nyní se šestadvacetilatá Ruska trápí v sedmé desítce rankingu. Z podobného pádu se vzpamatovává, nyní zdá se úspěšně, Srbka Ana Ivanovičová. Fanoušci se tak nyní ptají, jak dlouho udrží svoji pozici Wozniacká.

Sympatické Dánce pomohlo k titulu zranění Sereny Williamsové, která od triumfu ve Wimbledonu nehraje. Zranění brzdí i její sestru Venus a po potížích s ramenem se stále nemůže dostat do dřívější formy ani bývalá světová jednička Maria Šarapovová.

Kim Clijstersová, finálová přemožitelka Wozniacké v Dauhá, dokáže po mateřské pauze vyhrávat velké turnaje, ale někdejší dominanci zatím také neobnovila. A její krajanka Justine Heninová od Wimbledonu rovněž nehraje. Možná právě letošní rok tak může být zlomový a ženský tenis nadlouho ovládne dravé mládí jménem Caroline Wozniacká.

Reklama

Související témata: