Hlavní obsah

Lendl zvažuje, zda by nemohl mít i české občanství

PROSTĚJOV

Legendární tenista Ivan Lendl (50), který Československu v roce 1980 pomohl vyhrát Davisův pohár, by chtěl získat opět české občanství. V USA žije od roku 1984 a již osmnáct let vlastní tamní pas. Do vlasti však rodák z Ostravy jezdí stále častěji a velmi rád.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Ivan Lendl

Článek

„Jezdí se mi sem velice dobře a moc se mi tady líbí. Jinak bych tady tolikrát nebyl. Cítím se zde prostě jako doma. S americkým pasem je to ale trošku divné. Zamýšlím, zda se dá na to podívat, jestli bych mohl mít pasy dva. Bylo by to pro mě zajímavé, fajn,“ řekl Lendl novinářům v Prostějově, kde se připravuje na páteční exhibici Advantage Tennis III, která se uskuteční v ostravské ČEZ Areně.

„Je tu fantastické zázemí pro tenis, všechno, co já potřebuji. Pozoroval jsem také, co se tady děje s mládeží, a hrozně se mi to líbilo. Je tady spousta nadějných hráčů a doufám, že někdo z nich rychle doroste do Davis Cupu, aby pomohl Tomáši Berdychovi a Radku Štěpánkovi, aby ti dva nemuseli hrávat všechny tři dny,“ uvedl Lendl, který si s některými talenty tenis také zahrál. „Snažil jsem se jim poradit, ať už v taktice či co se týká úderů,“ pokračovala někdejší světová jednička. O tom, kdo ho z tamní líhně nejvíce zaujal, však hovořit nechtěl.

„Ne, že bych nemohl. Na ty kluky by ale vznikl velký tlak, a to by nebylo fér. Když s někým pracuji, nikdy se o tom nebavím. Získám totiž strašně moc informací, a kdybych je vypustil ven, bylo by to velmi neprofesionální,“ vysvětlil Lendl.

Neví, co od Borga čekat

V Ostravě, kde má být hlavní hvězdou, se vítěz 94 turnajů včetně osmi grandslamů utká s rovněž legendárním Švédem Björnem Borgem. V rozmezí let 1979 až 1981 se střetli osmkrát s bilancí 6:2 pro Borga. „Moc jsem toho s ním nenahrál. Těch pár vzájemných duelů bylo v době, kdy on byl na vrcholu a já začínal. Hodně mě proto porážel, víc než bych chtěl. Škoda, že v šestadvaceti nechal aktivního tenisu, zrovna v době, kdy jsem začal hrát trochu líp,“ uvedl Lendl s tím, že neví, co od věhlasného soupeře má na kurtu čekat.

„Dlouho jsem ho nikde neviděl, těším se ale, že si zahrajeme, že se pobavíme. Pamatuji si, že měl výborný první servis, o kterém se moc nemluvilo, ale když se podívám na video, tak chodil ve Wimbledonu po prvním podání na síť. Měl skvělou práci nohou, s raketou byl neomylný a hrával hodně stopballů. A ty je v našem věku složité dobíhat. Doufám, že to s Björnem zvládneme a lidi budou spokojeni,“ řekl Lendl a dodal, že on sám od doby, kdy se k tenisu vrátil, cítí větší herní jistotu. „Situace řeším lépe, jak se ostatně dalo očekávat,“ smál se Lendl.

Přiznal také, že u tenisu by rád zůstal delší čas, byť před pěti lety by ho kvůli dlouhodobým problémům se zády vůbec nenapadlo, že ještě někdy bude hrát. „Budoucnost teď ale neřeším. Řekl jsem si, že zkusím hrát do poloviny příštího roku a až pak se rozhodnu, co dál. Už nyní ale mohu říct, že trénuji rád a zápasy mě také baví. Cítím se zkrátka velmi dobře a kdybych to měl rozetnout hned teď, budu pokračovat Jen cestování strašně nenávidím, na letištích skřípu zuby,“ přiznal Lendl.

Reklama

Související témata: