Hlavní obsah

Tenista Damm ukončil po jednadvaceti letech kariéru

PRAHA

Český tenista Martin Damm ukončil po jednadvaceti letech kariéru. Největším úspěchem elitního deblisty byl triumf na US Open 2006 s Indem Leanderem Paesem. Bývalý daviscupový reprezentant nyní bude koučem amerického juniora Ryana Harrisona. Informaci přinesl tenisový a lifestylový magazín Tennis Arena.

Foto: Karel Felt, Právo

Čeští tenisté Pavel Vízner (vlevo) a Martin Damm

Článek

Damm se rozhodl ukončit kariéru v 38 letech. "Protože výsledky ani žebříček už neodpovídaly tomu, na co jsem byl zvyklý. Věk člověk nezastaví a ta chvíle zkrátka přišla," řekl Damm magazínu.

Za největší úspěch považoval grandslamový triumf v New Yorku. "I když to byl 'jen' debl, byl jsem nevýslovně šťastnej, že jsem to dokázal," poznamenal.

Martin Damm (vpravo) a Leander Paes líbají trofej.foto: www.usopen.org

V žebříčku čtyřhry se Damm vyšplhal až na páté místo světa, které mu poprvé patřilo v dubnu 2007. Celkem vyhrál čtyřicet titulů ve čtyřhře. Premiérově se radoval s krajanem Karlem Nováčkem v Zaragoze 1993, naposledy loni ve Washingtonu se Švédem Robertem Lindstedtem.

Na kurtu vystřídal na jedné straně dvorce šestnáct partnerů. "Z pohledu komunikace na kurtu a porozumění se mi nejlépe hrálo s Cyrdou Sukem," řekl Damm loni ČTK.

Grabba a Paes nejlepšími učiteli

Jejich souznění na kurtu se odrazilo i ve faktu, že se Sukem získal nejvíce titulů - jedenáct. "Nejvíc jsem se naučil od Grabba a Paese, hráli nejlepšího debla," dodal Damm.

Cyril Suk a Martin Damm na archivním snímku.foto: Archiv Právo

Ve dvouhře na okruhu ATP nezískal ani jeden turnajový triumf. Šanci měl pětkrát, ale ve finále vždy prohrál. "Samozřejmě že by bylo lepší aspoň jeden mít. Ale asi mi něco chybělo, abych to dokázal," řekl Damm. Ve dvouhře žebříčku ATP to nejvýše dotáhl na 42. místo.

Nabídka trénovat nadějného amerického juniora Harrisona konec kariéry neurychlila. Přišla v době, kdy už se Damm začal po nějaké práci rozhlížet.

"Ale byl to načasované ideálně," usmál se a těšil se na novou výzvu. "Vždycky jsem to chtěl dělat a shodou okolností se mi hned na začátku naskytla zajímavá možnost," řekl Tennis Areně.

Reklama