Hlavní obsah

Federer byl zatažen do aféry šéfa IMG se sázením

PAŘÍŽ

Bývalá světová tenisová jednička Roger Federer se stal nechtěně aktérem soudního sporu, v němž je obžalovaným šéf manažerské společnosti IMG, která švýcarskou hvězdu zastupuje. Švýcarský hráč se dostal do podezření, že v roce 2007 před finále Roland Garros poskytl důvěrné informace Tedu Forstmannovi, který po jejich telefonátu vsadil na Federera dohromady 33 000 dolarů. Oba muži to popřeli.

Foto: Bob Strong, Reuters

Roger Federer na tiskové konferenci.

Článek

Federer, jenž v inkriminovaném zápase prohrál se Španělem Rafaelem Nadalem, v rozhovoru pro New York Times uvedl, že se spojil s Forstmannem, aby mu celou aféru vysvětlil.

"Chtěl jsem vědět všechno o tom, jak se to seběhlo. Ochotně mi to vylíčil a stejně otevřený byl i v novinách, takže je to v pořádku," řekl Federer, kterého přímo Forstmann nezastupuje. Jeho agentem je Tony Godsick. "Ale pořád je to jedna firma, která ve sportu hodně znamená. Takže pro mě bylo důležité dozvědět se, o co jde," prohlásil vítěz 16 grandslamových turnajů.

Forstmann přiznal, že na sport sází, což agenti hráčů nemají na grandslamech zakázáno, ale konzultaci s Federerem rovněž popřel. "Možná jsem mu před tím zápasem v roce 2007 volal, ale Roger je můj kamarád, tak jsem mu chtěl popřát hodně štěstí," uvedl sedmdesátiletý Američan. Podle informací obžaloby vsadil na vítězství Federera ve finále French Open 5000 dolarů už v roce 2006, kdy Švýcar rovněž podlehl Nadalovi.

Forstmanna žaluje u soudu v Los Angeles County společnost Agate Printing Inc. kvůli podvodu a porušení smlouvy. Šéf IMG údajně firmu využíval jako prostředníka při svých sázkách, které šly do milionů dolarů.

Reklama