Hlavní obsah

Berdych v Paříži vypadl s Davyděnkem, Turnaj mistrů má ale jistý

PAŘÍŽ

Tomáš Berdych se rozloučil ve 3. kole s tenisovým turnajem série Masters v Paříži, když podlehl Nikolaji Davyděnkovi z Ruska po setech 6:4, 6:7 (5:7) a 0:6, přesto se ale jako první český hráč po osmi letech kvalifikoval na Turnaj mistrů, který začne 21. listopadu v Londýně. Rozhodla o tom porážka jeho rivala Fernanda Verdaska s Francouzem Gaelem Monfilsem. Před branami čtvrtfinále vypadl také Radek Štěpánek, jehož porazil Švýcar Roger Federer 6:4, 6:3.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Tomáš Berdych se probojoval na Turnaj mistrů v Londýně

Článek

Jen o dvacet minut později vypadl další Berdychův španělský konkurent David Ferrer s Rakušanem Jürgenem Melzerem, takže i tento výsledek by českému hráči zajistil postup do Londýna.

Po Verdaskově prohře je osmička pro finále sezóny ATP kompletní. Již dříve měli účast jistou Rafael Nadal ze Španělska, Švýcar Roger Federer, Srb Novak Djokovič, Brit Andy Murray a Švéd Robin Söderling. Ve čtvrtek k nim přibyli Berdych, Ferrer a Američan Andy Roddick. Pětadvacetiletý Čech bude jediným debutantem.

V Šanghaji byl, ale nehrál

Berdych se objeví na Turnaji mistrů podruhé v životě. Atmosféru okusil před třemi lety, kdy jel do Šanghaje jako náhradník, ale nehrál. Náhradnické místo zaujal předloni i Radek Štěpánek, ten se na kurt dostal a dvakrát prohrál. Naposledy se na Turnaj mistrů za výkony v sezóně kvalifikoval Jiří Novák v roce 2002, ale nepostoupil ze skupiny.

Už s vědomím splněného cíle mohl Berdych usilovat o co nejlepší výsledek v Paříži, kde v roce 2005 dosáhl nejvýznamnějšího turnajového vítězství v kariéře. Proti Davyděnkovi začal dobře a díky zvládnuté koncovce vyhrál první set 6:4.

Druhá vyrovnaná sada, v níž Rus zpřesnil hru a Berdych musel odvracet pět brejkbolů, dospěla až do tie-breaku. V něm ještě pátý nasazený Čech vedl 5:4, pak ale prohrál tři míčky za sebou a set ztratil. V tom okamžiku jako kdyby se zápas zlomil a Berdych následně utrpěl potupného "kanára".

Potvrdilo se, že Davyděnko patří k jeho nejméně oblíbeným soupeřům. Hráli spolu podesáté a Berdych vyhrál pouze jednou, před rokem ve Wimbledonu.

Aktuálně nejlepší český tenista si pro letošní rok stanovil dva cíle. Jedním byl návrat do světové desítky, což se mu splnilo v červenci, a druhým byla účast na Turnaji mistrů. I ten si nyní může odškrtnout. "Dostat se do Londýna je odměna za všechnu tu celoroční tvrdou práci a jsem hodně šťastný, že vidím své jméno mezi osmi nejlepšími hráči světa," citoval Berdycha oficiální web ATP World Tour. Berdychův trenér Tomáš Krupa ČTK na otázku, jak jsou nadšeni z premiérové účasti na Turnaji mistrů, napsal stručně: "Hodně!"

Rodák z Valašského Meziříčí se mezi elitní osmičku dostal především díky výkonům v první polovině sezóny. S novou raketou začal semifinálovou účastí v Brisbane, dostal se do čtvrtfinále v Indian Wells a o titul si zahrál v Miami, kde mimo jiné porazil z mečbolu Federera.

Jeho hlavní chvíle přišly na Roland Garros a ve Wimbledonu. Na pařížské antuce došel do semifinále a na londýnské trávě zastavil jeho skvělou cestu až ve finále první hráč světa Nadal. Od té doby se sice Berdychovi příliš nedařilo, pouze jednou si zahrál čtvrtfinále, ale o vrchol sezony v podobě startu v Londýně nepřišel.

Verdasco nevyužil dva mečboly

Devátý muž žebříčku o postup na Turnaj mistrů Verdasco měl k udržení naděje ve čtvrtečním duelu třetího kola s Monfilsem blízko. V závěru třetího setu však nevyužil dva mečboly při soupeřově podání, sám následně ztratil servis a prohrál 7:6, 6:7 a 5:7.

Smutný Fernando Verdasco. Do Londýna nepojede.foto: Reuters/Benoit Tessier

Po Verdaskově porážce nemusel z hlediska postupu do Londýna litovat svého vyřazení ve třetím kole Ferrer, jenž podlehl 6:7, 6:2 a 3:6 Melzerovi. Ten měl před začátkem pařížského turnaje ještě teoretickou šanci na postup do osmičky, ale definitivně ho o ni připravilo dnešní vítězství Roddicka 6:3 a 7:6 nad Ernestsem Gulbisem z Lotyšska.

Melzerovým soupeřem bude Federer, jenž podruhé během šesti dnů vyřadil druhého klíčového muže českého daviscupového týmu Štěpánka. Stejně jako minulý pátek ve čtvrtfinále v Basileji neuhrál jednatřicetiletý rodák z Karviné proti bývalé světové jedničce ani set a neobhájí v Paříži loňské semifinále. Štěpánkovi tak hrozí, že vypadne z elitní padesátky světového žebříčku.

Titul v Paříži neobhájí Srb Novak Djokovič. Druhý nasazený hráč podlehl po setech 6:7 a 2:6 domácímu Michaelu Llodrovi, jenž ve čtvrtfinále vyzve Davyděnka.

PAŘÍŽ
Dvouhra - 3. kolo:
Federer (1-Švýc.) - Štěpánek (ČR) 6:4, 6:3, Davyděnko (10-Rus.) - Berdych (5-ČR) 4:6, 7:6 (7:5), 6:0, Llodra (Fr.) - Djokovič (2-Srb.) 7:6 (8:6), 6:2, Söderling (4-Švéd.) - Wawrinka (Švýc.) 7:6 (7:3), 6:3, Melzer (11-Rak.) - Ferrer (7-Šp.) 7:6 (8:6), 2:6, 6:3, Roddick (8-USA) - Gulbis (Lot.) 6:3, 7:6 (10:8), Monfils (12-Fr.) - Verdasco (6-Šp.) 6:7 (4:7), 7:6 (7:2), 7:5.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Čermák, Mertiňák (8-ČR/SR) - Kubot, Marach (4-Pol./Rak.) 7:5, 4:6, 11:9.

Reklama

Související témata: